Jongerenparticipatie

ProDemos vindt dat alle leerlingen minstens eenmaal in hun schoolcarrière het gemeentehuis van binnen moeten zien en ervaren. We hebben daar programma’s voor met een beproefd concept, die leerlingen – soms tot hun eigen verrassing – altijd enthousiast weet te maken.

We laten jongeren zo veel mogelijk zelf doen en ervaren – de meest effectieve manier van leren. Een dag(deel) lang gaan de jongeren aan de slag op het gemeentehuis onder begeleiding van ProDemos. Succes verzekerd!

Jongeren zijn een interessante doelgroep voor de gemeente. Zij zijn immers de toekomst van onze democratie!

Projecten met overheden & organisaties

Democracity (groep 7/8, praktijkonderwijs, so, vso)

Tijdens het educatieve programma Democracity bouwen leerlingen samen een fictieve stad op de plek waar lokale besluiten ook echt worden genomen: in de raadzaal. De klas neemt plaats achter de microfoons; samen vormen zij twee uur lang de gemeenteraad. In het midden van de zaal ligt een spelkleed waarop alleen nog maar wegen en woningen te zien zijn. Het is aan de klas om de stad af te bouwen. Tijd dus om samen keuzes te maken.
Bekijk
Projecten met overheden & organisaties

Klassenbezoek@Gemeentehuis (vmbo, havo, vwo, mbo)

Het educatieve programma Klassenbezoek@Gemeentehuis staat in het teken van een plan voor een popfestival in de gemeente. Leerlingen bezoeken het gemeentehuis en nemen plaats achter de microfoons in de raadzaal; samen vormen zij twee uur lang de gemeenteraad. Er moeten een aantal besluiten worden genomen. Om het eens te worden richten de leerlingen verschillende politieke partijen op en gaan ze met elkaar in debat.
Bekijk

Contact

Wil je ook jongeren betrekken bij de gemeente? Heb je wensen of ideeën? Wil je meer informatie? Neem contact op met Hester IJgosse, via democracity@prodemos.nl..