Huis voor democratie en rechtsstaat

Handleiding workshop Participatieverklaring

ProDemos heeft in opdracht van het ministerie van SZW een workshop Participatieverklaring ontwikkeld. Het materiaal bestaat uit een handleiding voor begeleiders, werkvormen en digitaal lesmateriaal. Het doel van de workshop is dat statushouders een goed beeld krijgen van de waarden van de Nederlandse samenleving. De waarden worden op een interactieve manier besproken aan de hand van praktijksituaties en rechten en plichten van burgers in Nederland, bijvoorbeeld op het gebied van gelijke behandeling, werkgelegenheid en familierecht.

Handleiding

De workshop bevat vijf werkvormen voor een nadere kennismaking met Nederlandse kernwaarden en ter voorbereiding op de ondertekening van de participatieverklaring. De handleiding is geschreven voor de begeleiders van de workshop. Met deze handleiding kunnen begeleiders de workshop zelfstandig geven.

Lesmaterialen

De lesmaterialen zijn via de website digitaal (gratis) beschikbaar. In de handleiding staan de specificaties hoe u zelf de materialen kunt (laten) produceren.

Sommige werkvormen hebben specifieke materialen (posters, vellen met een stoplicht, rood/groen-kaarten en stickervellen). Deze materialen kunnen ook via de website worden besteld. Bij bestelling wordt een pakket verstuurd dat geschikt is voor honderd deelnemers.

Bestelinformatie

Download de handleiding en materialen gratis

U kunt alle materialen ook via onze webshop bestellen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tatjana Meijvogel-Volk.