Huis voor democratie en rechtsstaat

Werving van raadsleden

ProDemos ondersteunt gemeenten graag bij het ontwikkelen van politiek talent en het versterken van de lokale democratie.

Cursus Politiek Actief

Zo verzorgen we de cursus Politiek Actief: een cursus voor inwoners gericht op talentontwikkeling in de gemeente. U kunt deze cursus ook zelf aanbieden met behulp van een  kant-en-klaar cursuspakket Politiek Actief dat (medewerkers van) de gemeente in staat stelt de cursus Politiek Actief geheel zelf te verzorgen.

NB: Kan uw gemeente geen tijd en geld vrijmaken om de cursus te organiseren? Wijs organisaties en verenigingen dan op de mogelijkheid om de cursus zelf te organiseren.

Meer vrouwen in de raad

ProDemos en Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, lanceerden in maart 2017 de Handreiking ‘Meer vrouwen in de gemeenteraad; tips & tricks voor kandidatencommissies’. Met deze handreiking wilden we politieke partijen een handvat bieden om voor meer diversiteit op de kieslijsten te zorgen, zodat het percentage vrouwen in gemeenteraden zou stijgen.

Na de verkiezingen van voorjaar 2018 is het percentage vrouwen in de gemeenteraden inderdaad gestegen: van gemiddeld 28 procent naar 34 procent. (Bron: Atria)

Best practices

Ter inspiratie heeft ProDemos een aantal praktijkvoorbeelden verzameld van het werven van raadsleden door diverse gemeenten.

Best practices

Hier vindt u voorbeelden van initiatieven van verschillende gemeenten om nieuwe raadsleden te werven. Heeft u zelf een goed voorbeeld van een succesvolle campagne in uw gemeente om raadsleden te werven? Deel uw ervaringen met ons en wij voegen dit toe aan ons overzicht van Best practices. U kunt uw...

Lees meer »