Huis voor democratie en rechtsstaat

Gemeenten

ProDemos biedt ondersteuning aan gemeenten bij het betrekken van jongeren en volwassenen bij de lokale democratie. Zo verzorgen we educatieve programma’s voor schoolklassen op het gemeentehuis, organiseren we cursussen over hoe je politiek actief kunt worden, en bieden we workshops voor raadsleden om effectiever te kunnen opereren in de gemeenteraad.

Jongerenparticipatie

Zoek je naar manieren om kinderen en jongeren te betrekken bij de lokale politiek? Bekijk dan onze educatieve programma’s voor jongeren op het gemeentehuis. Dertig jaar ervaring ProDemos vindt dat alle leerlingen minstens eenmaal in hun schoolcarrière het gemeentehuis ervaren moeten hebben. Daar willen wij graag samen met jouw gemeente...

Lees meer »

Burgerparticipatie

Hoe betrek je burgers op een goede manier bij de besluitvorming in jouw gemeente? En welke besluitvorming is daar überhaupt geschikt voor? Welke participatiemethode past bij welk vraagstuk? En hoe zorg je dat statushouders weten wat er van hen wordt verwacht als kersverse burger van jouw gemeente? ProDemos ondersteunt gemeenten...

Lees meer »

Werving van raadsleden

ProDemos ondersteunt gemeenten graag bij het ontwikkelen van politiek talent en het versterken van de lokale democratie. Zo verzorgen we de cursus Politiek Actief: een cursus voor inwoners gericht op talentontwikkeling in de gemeente. Ook hebben we een handreiking met tips om meer vrouwen in de raad te krijgen.

Lees meer »

Ondersteuning van raadsleden

Raadslid zijn is een voorrecht, maar het is ook een uitdaging om het raadswerk goed uit te voeren. ProDemos organiseert regelmatig trainingsprogramma's voor raadsleden. Ook bieden we een praktische workshop over de kaderstellende rol van de gemeenteraad.

Lees meer »

Dag van de Democratie Op Locatie

De VN heeft 15 september aangewezen als 'International Day of Democracy'. Deze Dag voor Democratie biedt gemeenten en provincies een mooie gelegenheid om de betrokkenheid bij de lokale democratie te vergroten. Bekijk onze doe-het-zelfhandleiding met tips en beschrijvingen van mogelijke activiteiten.

Lees meer »

Griffienieuwsbrief

Meld je aan voor onze digitale Griffienieuwsbrief, over activiteiten en projecten van ProDemos die gericht zijn op het versterken van de lokale democratie. Deze nieuwsbrief wordt ca. 4 x per jaar verstuurd.

Lees meer »