Huis voor democratie en rechtsstaat

Verkiezingsfestival

Samen met de Nationale Jeugdraad (NJR) organiseert ProDemos Verkiezingsfestivals in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen 2023 speciaal voor het mbo. Het Verkiezingsfestival bestaat uit een programma met verschillende activiteiten zoals een workshop, vraaggesprekken met politici en feestelijke activiteiten in de kantine of de aula.

 • Duur
  Hele dag
 • Niveau
  MBO
 • Locatie
  Op school

Meld jouw school nu aan

Samen met de Nationale Jeugdraad (NJR) organiseert ProDemos speciaal voor het mbo Verkiezingsfestivals in aanloop naar verschillende verkiezingen. Het doel is mbo-studenten te informeren over de verkiezingen en hen te motiveren om te gaan stemmen. Veel mbo-studenten mogen voor de eerste keer gebruikmaken van hun stemrecht. ProDemos en NJR vinden het belangrijk deze groep jonge mensen bewust te maken van de invloed die zij kunnen uitoefenen en hen te enthousiasmeren voor politiek en verkiezingen.

De Provinciale Statenverkiezingen

Op 15 maart 2023 vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats en dat vieren we ook dit schooljaar weer met een aantal Verkiezingsfestivals! Tijdens het festival worden er een hele dag verschillende activiteiten aan geboden op school: een workshop over invloed uitoefenen, vraaggesprekken met politici en laagdrempelige en feestelijke activiteiten in de kantine of de aula.

De workshop heeft als thema ‘zelf invloed uitoefenen’. De studenten gaan samen kijken welke manieren er allemaal zijn, naast natuurlijk stemmen, om hun mening te laten horen. Verder krijgen ze de kans om al hun vragen te stellen aan kandidaat-Statenleden tijdens een vraaggesprek. Ook gaan ze aan de slag met een aantal stellingen. Daarnaast zijn er de hele dag door verschillende activiteiten in de kantine (of een andere centrale plek in de school) waar in rondes steeds meerdere klassen aan de slag kunnen met feestelijke en informatieve activiteiten.

Aanmelden kan tot en met 3 december door dit formulier in te vullen.

Als je jouw school graag wilt opgeven om een Verkiezingsfestival te organiseren, lees dan vooraf goed de voorwaarden door. Dit voorkomt teleurstellingen. Maximaal 6 scholen kunnen meedoen.

 • De festivals worden georganiseerd in de periode 20 februari – 15 maart en er kan steeds maximaal één festival op een dag plaatsvinden.
 • Het Verkiezingsfestival duurt een hele dag en alle activiteiten van een festival vinden plaats op één schoollocatie.
 • Minimaal 18 klassen en maximaal 24 klassen kunnen deelnemen. Deelnemende klassen moeten een dagdeel (ochtend of middag) uitgeroosterd worden om mee te kunnen doen aan het programma van het Verkiezingsfestival.
 • De materialen worden een dag van tevoren geleverd. ProDemos en NJR zullen zelf zorgen dat alles opgebouwd wordt. Wij vragen de school om alle materialen ’s ochtends vroeg klaar te zetten op de plek van het festivalterrein.
 • Aan de Verkiezingsfestivals zijn geen kosten verbonden, met uitzondering van de activiteiten die door de school aanvullend worden georganiseerd. Wel zijn er annuleringsvoorwaarden van toepassing waar annuleringskosten aan verbonden kunnen zijn.
 • Alle activiteiten worden begeleid ProDemos en NJR.

Aanmelden kan tot en met 3 december door dit formulier in te vullen.

ProDemos en NJR bieden een basisprogramma. Dat is al heel leuk en waardevol, maar als de school aanvullende activiteiten organiseert heeft het festival nog meer impact. Denk aan de horecaopleiding die ‘verkiezingstaartjes’ maakt, de opleiding media die over de dag vlogt en blogt, een dj, posters en versieringsmateriaal enzovoort. Wij overleggen graag! 

Verkiezingsfestival 15 maart 2022 op het Albeda College te Rotterdam
Verkiezingsfestival 15 maart 2022 op het Albeda College te Rotterdam
Verkiezingsfestival 15 maart 2022 op het Albeda College te Rotterdam