Wat is Prinsjesdag eigenlijk? Hoe werken verkiezingen? En wat doet de Staten-Generaal? Met het gratis lesmateriaal van de Derde Kamer wordt politiek leuker dan ooit!

Koffertjes (lespakketten)

Het lesmateriaal van de Derde Kamer bestaat uit twee koffertjes. Het eerste deel behandelt de thema’s Prinsjesdag, Wie is de baas, Verkiezingen en Democratie. Het tweede deel gaat vervolgens wat dieper in op deze thema’s. Iedere les (van ongeveer een uur) heeft dezelfde opbouw: een kort filmpje, een handboekje met informatie en vragen en een debatspel. Op de website derdekamer.nl kunnen de kinderen alle informatie vinden voor het beantwoorden van de vragen.

Win een dag als Kamerlid

Onderdeel van het lesprogramma is het voeren van een debat in de klas over een zelfgekozen stelling. Als docent kun je het debat filmen en insturen om kans te maken op een plek in het finaledebat. Het finaledebat vindt meestal eind november plaats in de plenaire zaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal onder leiding van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. Na een loting gaan maximaal drie klassen van verschillende scholen de strijd met elkaar aan tijdens dit debat. De ‘fracties’ worden ondersteund door verschillende Kamerleden en de dag wordt afgesloten met een bezoek aan de Tweede Kamer!


Over de Derde Kamer

De Derde Kamer der Staten-Generaal is een initiatief van de Eerste en Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos. De website met lesmateriaal, informatie en games over de Nederlandse parlementaire democratie is bestemd voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Leerlingen leren zo hoe de politiek werkt in Nederland. Ook voor het maken van een werkstuk of spreekbeurt over de Eerste en Tweede Kamer, kunnen de leerlingen informatie en plaatjes op de website vinden.

Ieder lespakket bestaat uit een docentenhandleiding en 33 stuks ‘Handboek Politiek’ voor de leerlingen. Het lespakket kun je gratis bestellen in onze webshop. Er bestaan vier verschillende pakketten:

Let op: je bestelt de koffertjes vlak voor de zomervakantie. Levering vindt plaats na de zomervakantie. Hierbij wordt rekening gehouden met de vakantieregio.

Het lespakket bevat o.a. reportages van Bobby & Joyce. Vanuit de studio en het Binnenhof geven zij uitleg over Prinsjesdag, verkiezingen en de democratie.
Mei 2022, Leerlingen in actie tijdens het finaledebat in de Eerste Kamer.
Bron: Eerste Kamer/Hans Kouwenhoven
Den Haag 2018, Basisscholieren delen Derde Kamer koffertjes uit aan Kamerleden na het vragenuurtje