Organiseer Scholierenverkiezingen bij jou op school of in de klas!

Waarom Scholierenverkiezingen?

Je leert het meest over verkiezingen door zelf te ervaren hoe verkiezingen werken. Daarom worden de Scholierenverkiezingen zo georganiseerd dat het stemproces voor de Scholierenverkiezingen vergelijkbaar is met die van échte verkiezingen. Scholieren kunnen stemmen op een speciaal op school ingericht stemlokaal. Met een rood potlood stemmen de jongeren op een stembiljet. De stembiljetten worden verzameld in een stembus en na het sluiten van de stembus geteld door scholieren die optreden als stembureaumedewerkers. De Scholierenverkiezingen helpen bij het verlagen van de drempel voor jongeren om bij échte verkiezingen ook daadwerkelijk te gaan stemmen. De uitslag geeft aan hoe de politiek er uit zou zien als scholieren het voor het zeggen zouden hebben. De trends die zichtbaar zijn in de uitslag bij de Scholierenverkiezingen, zien we vaak ook terug in de uitslag van de échte verkiezingen.

Organiseer zelf Scholierenverkiezingen

ProDemos organiseert Scholierenverkiezingen in principe altijd in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing, de gemeenteraadsverkiezingen, de Provinciale Statenverkiezingen en Europese Parlementsverkiezing. Daarbij vragen we scholen om hun uitslag aan ons door te geven wanneer wij, een dag voor de echte verkiezingen, een landelijke uitslag van de Scholierenverkiezingen presenteren.

Om hieraan mee te doen meld je jouw klas of school aan op scholierenverkiezingen.nl. Je ontvangt dan een docentenhandleiding met uitleg over hoe je Scholierenverkiezingen kunt organiseren. Daarnaast ontvang je een toolkit met benodigde materialen, denk aan stembiljetten, posters voor in het stemlokaal en een proces verbaal om de uitslag mee door te geven.

Geen landelijke uitslag van de Scholierenverkiezingen voor Europees Parlement

In oktober/november 2023 hebben we Scholierenverkiezingen georganiseerd voor de Tweede Kamer. Twee keer Scholierenverkiezingen in één schooljaar is echter wat veel voor de meeste docenten. Mei/juni is bovendien al een drukke tijd vanwege de examenperiode. Voor de verkiezing voor het Europees Parlement van juni 2024 organiseren we daarom geen Scholierenverkiezingen met landelijke uitslag. Wel publiceren we het gebruikelijke lesmateriaal waarmee je op school of in de klas verkiezingen kunt organiseren.

Scholierenverkiezingen buiten verkiezingstijd

Naast meedoen met de landelijke Scholierenverkiezingen kun je ook op andere momenten op school verkiezingen organiseren. Op de website vind je lesmateriaal, filmpjes en quizzen. Jullie gaan zelf in groepjes partijen oprichten, campagne voeren, stemmen, de uitslag bekendmaken en een coalitie vormen. Ondertussen leren de leerlingen alles over verkiezingen en de stemprocedure.

  • Wil je verkiezingen organiseren in jouw klas of op school in aanloop naar de Europees Parlementsverkiezing 2024? Maak dan gebruik van dit lesmateriaal. Let op: we organiseren voor deze verkiezing geen landelijke Scholierenverkiezingen met uitslag.
  • Wil je met jouw klas of school meedoen aan de landelijke Scholierenverkiezingen? Meld je school dan aan via scholierenverkiezingen.nl. Als docent ontvang je vervolgens een docentenhandleiding met handige uitleg en tips en een toolkit met materialen.

Breda 2021, Scholierenverkiezingen op het Graaf Engelbrecht college tijdens de Tweede Kamerverkiezingen
Breda 2021, Scholierenverkiezingen op het Graaf Engelbrecht college tijdens de Tweede Kamerverkiezingen
Leiden 2022, Scholierenverkiezingen op het Bonaventuracollege tijdens de gemeenteraadsverkiezingen