Organiseer Scholierenverkiezingen bij jou op school of in de klas!

Waarom Scholierenverkiezingen?

Je leert het meest over verkiezingen door zelf te ervaren hoe verkiezingen werken. Daarom worden de Scholierenverkiezingen zo georganiseerd dat het stemproces voor de Scholierenverkiezingen vergelijkbaar is met die van échte verkiezingen. Scholieren kunnen stemmen op een speciaal op school ingericht stemlokaal. Met een rood potlood stemmen de jongeren op een stembiljet. De stembiljetten worden verzameld in een stembus en na het sluiten van de stembus geteld door scholieren die optreden als stembureaumedewerkers. De Scholierenverkiezingen helpen bij het verlagen van de drempel voor jongeren om bij échte verkiezingen ook daadwerkelijk te gaan stemmen.

De Scholierenverkiezingen zijn geen peiling voor de échte verkiezingen. De uitslag geeft aan hoe de Tweede Kamer er uit ziet wanneer scholieren het voor het zeggen zouden hebben. Wel komen trends die zichtbaar zijn in de uitslag bij de Scholierenverkiezingen vaak ook terug in de uitslag van échte verkiezingen.

Organiseer zelf Scholierenverkiezingen

Om Scholierenverkiezingen te organiseren meld je jouw klas of school aan op scholierenverkiezingen.nl. Je ontvangt dan een docentenhandleiding met uitleg over hoe je Scholierenverkiezingen kunt organiseren. Daarnaast ontvang je een toolkit met benodigde materialen, denk aan stembiljetten, posters voor in het stemlokaal en een proces verbaal om de uitslag mee door te geven.

Van 1 november tot en met 21 november kon je meedoen met de Scholierenverkiezingen voor de Tweede Kamer. ProDemos heeft op 21 november rond 17 uur de landelijke uitslag bekendgemaakt. Uitslagen voor jouw school, gemeente en provincie zijn daarna terug te vinden op stem.scholierenverkiezingen.nl/uitslagen.

Scholierenverkiezingen buiten verkiezingstijd

Naast meedoen met de landelijke Scholierenverkiezingen kun je ook op andere momenten op school verkiezingen organiseren. Op de website vind je lesmateriaal, filmpjes en quizzen. Jullie gaan zelf in groepjes partijen oprichten, campagne voeren, stemmen, de uitslag bekendmaken en een coalitie vormen. Ondertussen leren de leerlingen alles over verkiezingen en de stemprocedure.

  • Als docent kun je gebruikmaken van een docentenhandleiding met handige uitleg en tips en een toolkit met materialen. Deze ontvang je op het moment dat je je school hebt aangemeld.
  • De Scholierenverkiezingen voor de Tweede Kamerverkiezing 2023 zijn voorbij. Bekijk de uitslagen.
  • Je kunt ook zelf Scholierenverkiezingen organiseren buiten verkiezingstijd. Meer informatie hierover vind je op scholierenverkiezingen.nl/eigen-verkiezingen.

Deze keer geen scholierenverkiezingen voor Europees Parlement

ProDemos organiseert Scholierenverkiezingen in principe altijd in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing, de gemeenteraadsverkiezingen, de Provinciale Statenverkiezingen en Europese Parlementsverkiezing. Twee keer scholierenverkiezingen in één schooljaar is echter te veel voor de meeste docenten. Mei/juni is bovendien al een drukke tijd vanwege de examenperiode. Dit schooljaar hebben we al scholierenverkiezingen georganiseerd voor de Tweede Kamer. De verkiezingen voor het Europees Parlement van juni 2024 slaan we daarom over.

Breda 2021, Scholierenverkiezingen op het Graaf Engelbrecht college tijdens de Tweede Kamerverkiezingen
Breda 2021, Scholierenverkiezingen op het Graaf Engelbrecht college tijdens de Tweede Kamerverkiezingen
Leiden 2022, Scholierenverkiezingen op het Bonaventuracollege tijdens de gemeenteraadsverkiezingen