Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek in een dag

Beleef een hele dag Politiek Den Haag tijdens ons meest uitgebreide programma: Politiek in een Dag. Jouw klas leert gedurende de dag de basisprincipes van de democratische rechtsstaat en speelt een heus Kamerdebat na, compleet met achterban en opiniepeilingen.

 • Duur
  5,5 uur
 • Niveau
  HAVO / VWO, MBO, VMBO
 • Locatie
  ProDemos Den Haag

Nu Boeken

Politiek in een Dag is het meest complete educatieve programma van ProDemos. Vaste onderdelen zijn het bezoek aan de Tweede Kamer en het ProDemos Kamerdebat. In onze ‘Parlementszaal’ gaan de leerlingen in debat over actuele zaken die voor hen relevant zijn, zoals gratis openbaar vervoer, belasting op vlees en de alcoholleeftijd. Het is dé kans om te ontdekken wat de rol van een fractievoorzitter is, van woordvoerder of van een specialist. De leerlingen bedenken goede argumenten, die aansluiten bij hun achterban en tegelijk de tegenpartij overtuigen.

Daarnaast verkent de klas het Binnenhof met het GPS-spel: de Binnenhofcheck en ontdekken de leerlingen hoe ze zelf invloed kunnen hebben op de politiek in ‘Van wens naar wet’.

Van wens naar wet‘ is een nieuwe werkvorm waarmee al voor het bezoek aan ProDemos in de klas kan worden gestart. De klas ontwerpt zelf een wetsvoorstel om tijdens het bezoek aan Politiek Den Haag mee aan de slag te gaan. In Den Haag volgen de leerlingen een interactief kruimelpad met opdrachten rond dit wetsvoorstel.

Daarnaast kan de klas rekenen op één van de drie hoogtepunten van Politiek Den Haag: een bezoek aan de Eerste Kamer, de Ridderzaal óf een gesprek met een Tweede Kamerlid. Welke van deze onderdelen aan bod komt wordt op de dag van het bezoek bekendgemaakt.

 • Aantal deelnemers: minimaal 10 tot maximaal 32 deelnemers
 • In Politiek in een Dag zit een (lunch)pauze van ongeveer een uur.
 • Op dinsdag is een bezoek aan de Eerste Kamer niet mogelijk.
 • ‘Van wens naar wet’ maakt onderdeel uit van dit programma. De klas kan al voor het bezoek met deze werkvorm aan de slag. Lees hier verder.
 • Voor scholen in het voortgezet onderwijs is er een reiskostenregeling beschikbaar.
 • Voor een bezoek aan de Tweede Kamer geldt vanaf het schooljaar 2020-2021 voor scholieren een aanmeld- en identificatieplicht.
 • In het dossier ‘Goed voorbereid naar Politiek Den Haag’ vind je praktische informatie over de voorbereiding, het vervoer en de dag zelf.
Den Haag, 20200124, Leerlingen van verschillenden klassen volgen lesprogramma’s van ProDemos

‘De leerlingen gaven aan echt veel geleerd te hebben en dat wat ze al wisten beter te begrijpen.’ – Michelle, docent VWO 6 

‘Leerstof is abstract, maar een bezoek aan ProDemos heeft de stof concreter gemaakt’ – Kevin, docent VWO 4 

‘Menig leerling leek verrast door het leuke en afwisselende programma’ – Fatosj, docent VWO 4 

‘Leerlingen zijn enthousiaster geworden over politiek. De scepsis vooraf heeft plaatsgemaakt voor meer interesse en betrokkenheid’ – Harm, docent VMBO-TL 4 

‘Ik zou elk jaar Floris als begeleider willen hebben. We konden uren naar de begeleider luisteren. Een leerling zei dat ze het een fuif vond.’ – Wendy, docent VMBO-TL 4