Politiek in een Dag is het meest complete educatieve programma van ProDemos in Den Haag. Vast onderdeel is een bezoek aan de Tweede Kamer. Verder bestaat het programma uit een aantal interactieve onderdelen. Welke onderdelen jullie precies gaan doen, wordt op de dag zelf pas bekend. Maar je kunt denken aan een heus Kamerdebat naspelen in onze nagebouwde Tweede Kamer, compleet met achterban en opiniepeilingen. Of een bezoek aan de andere helft van de Staten-Genereaal: de Eerste Kamer.

Daarnaast verkent de klas onze grondwet met de Grondwetloop (langs het Lange Voorhout), en ontdekken de leerlingen hoe ze zelf invloed kunnen hebben op de politiek in ‘Van wens naar wet’.

Van wens naar wet‘ is een werkvorm waar je al voor het bezoek aan ProDemos in de klas mee start. De klas ontwerpt zelf een wetsvoorstel om tijdens het bezoek aan Politiek Den Haag mee aan de slag te gaan. In Den Haag volgen de leerlingen een interactief kruimelpad met opdrachten rond dit wetsvoorstel.

  • Aantal deelnemers: minimaal 10 tot maximaal 32 deelnemers
  • In Politiek in een Dag zit een (lunch)pauze van ongeveer een uur.
  • Het gehele programma wordt gegeven door een begeleider van ProDemos.
  • ProDemos biedt dit programma gratis aan.
  • Programma’s kunnen beginnen en eindigen op onze hoofdlocatie aan de Hofweg of bij Prodemos Studio’s in het gebouw New Babylon (Anna van Buerenplein 2, naast het DE Café). Meer informatie over de start- en eindlocaties vind je in de mails die je van ons ontvangt.
  • Op dinsdag is een bezoek aan de Eerste Kamer niet mogelijk.
  • Van wens naar wet maakt onderdeel uit van dit programma. Na boeking vragen we je per mail om voorafgaand aan het bezoek met deze werkvorm aan de slag te gaan.
  • Voor scholen in het voortgezet onderwijs is er een reiskostenregeling beschikbaar.
  • Voor een bezoek aan de Tweede Kamer geldt voor scholieren en docenten een aanmeld- en identificatieplicht.
  • In het dossier ‘Goed voorbereid naar Politiek Den Haag’ vind je praktische informatie over de voorbereiding, het vervoer en de dag zelf.
Leerlingen bezoeken de Tweede Kamer tijdens hun educatieve programma in Den Haag.
Leerlingen bezoeken de Eerste Kamer tijdens hun educatieve programma.
Leerlingen op het Lange Voorhout tijdens de Grondwetloop.

Michelle, docent VWO 6

De leerlingen gaven aan echt veel geleerd te hebben en dat wat ze al wisten beter te begrijpen.

Kevin, docent VWO 4

Leerstof is abstract, maar een bezoek aan ProDemos heeft de stof concreter gemaakt

Harm, docent VMBO-TL 4 

Leerlingen zijn enthousiaster geworden over politiek. De scepsis vooraf heeft plaatsgemaakt voor meer interesse en betrokkenheid

Wendy, docent VMBO-TL 4

We konden uren naar de begeleider luisteren. Een leerling zei dat ze het een fuif vond.