Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek in een Halve Dag

Beleef politiek Den Haag in een halve dag tijdens het programma Politiek in een Halve Dag. Aan de hand van interactieve opdrachten leert jouw klas de basisprincipes van de democratie en de rechtsstaat. En natuurlijk brengen we een bezoek aan de Tweede Kamer.

 • Duur
  4 uur - 4,25 uur
 • Niveau
  HAVO / VWO, VMBO
 • Locatie
  ProDemos Den Haag

Nu Boeken

Let op: de mbo-programma’s in politiek Den Haag voor het schooljaar 2022/2023 zijn volgeboekt. Je kunt met je studenten natuurlijk nog wel terecht bij de provincie, gemeente of rechtbank, of nodig één van onze gastdocenten uit op school! Bekijk hier de mogelijkheden.

NB Kom je met een mbo-klas met veel nieuwe Nederlanders? Dan kun je nog wel het programma in Den Haag speciaal voor deze doelgroep boeken.

Politiek in een Halve Dag is een kortere versie van het programma Politiek in een Dag. Je klas verkent onze grondwet met de Grondwetloop (langs het Lange Voorhout) en brengt een bezoek aan de Tweede Kamer. Ook gaan je leerlingen, afhankelijk van het programma, aan de slag in het DemocratieLAB, in de Democratie Experience of met een ander onderdeel.

De werkvorm ‘Van wens naar wet‘ vormt de rode draad van het programma. ‘Van wens naar wet’ kan al voor het bezoek aan ProDemos in de klas worden gestart. De klas ontwerpt zelf een wetsvoorstel om tijdens het bezoek aan politiek Den Haag mee aan de slag te gaan. In Den Haag volgen de leerlingen een interactief kruimelpad met opdrachten rond dit wetsvoorstel.


 • Aantal deelnemers: minimaal 10 tot maximaal 32 deelnemers.
 • Programma’s kunnen beginnen en eindigen op onze hoofdlocatie aan de Hofweg of bij ProDemos Studio’s in gebouw New Babylon (Anna van Buerenplein 2, naast het DE Café). Meer informatie over de start- en eindlocaties vind je in de mails die je van ons ontvangt.
 • Pauze: halverwege het programma is er een pauze van 30 minuten.
 • Van wens naar wet maakt onderdeel uit van dit programma. Hiervoor bedenkt de klas vooraf op school een wetsvoorstel. Als docent stuur je dat voorstel naar ProDemos.
 • Voor scholen in het voortgezet onderwijs is er een reiskostenregeling beschikbaar. 
 • Voor een bezoek aan de Tweede Kamer geldt voor scholieren en docenten een aanmeld- en identificatieplicht.
 • In het dossier ‘Goed voorbereid naar Politiek Den Haag’ vind je praktische informatie over de voorbereiding, het vervoer en de dag zelf.

Klik hier om een programma te boeken voor de eerste helft van schooljaar 2022/2023 (sept ’22 t/m dec ’22)

Leerlingen aan het werk in het DemocratieLAB
Leerlingen op weg naar de Tweede Kamer met hun ProDemosbegeleider