Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek in een Halve Dag

Beleef Politiek Den Haag in een halve dag. Jouw klas leert de basisprincipes van de democratie en de rechtsstaat en brengt een bezoek aan de Tweede Kamer.

 • Duur
  4 uur - 4,15 uur
 • Niveau
  HAVO / VWO, VMBO
 • Locatie
  ProDemos Den Haag

Nu Boeken

Boeken kan vanaf 1 juni 2021. Je kunt dan boeken voor de eerste helft van schooljaar 21/22, vanaf 13 september.
Boeken voor de tweede helft van 21/22 wordt mogelijk vanaf 13 oktober.

Vanaf dinsdag 1 juni 2021 kun je je klassen inschrijven voor de eerste helft van het schooljaar 21/22 (tot aan de kerstvakantie). In verband met de onzekerheden rond de coronamaatregelen, de verhuizing van de Kamers en de heropstart van ProDemos is het aanbod in eerste instantie zeer beperkt. Daarom willen we je vragen niet meerdere programma’s voor één klas te reserveren. Zo kunnen zoveel mogelijk leerlingen de nationale politiek van dichtbij ervaren! Om dezelfde redenen is dit programma (in ieder geval) in de eerste helft van het schooljaar alleen beschikbaar voor het voortgezet onderwijs.

Politiek in een Halve Dag is een kortere versie van Politiek in een Dag. Je klas verkent onze grondwet met de Grondwetloop (langs het Lange Voorhout) en brengt een bezoek aan de Tweede Kamer. Na een half uurtje pauze gaan je leerlingen vervolgens aan de slag met hun eigen wetsvoorstel in ‘Van wens naar wet’.

Van wens naar wet is een nieuwe werkvorm waarmee al voor het bezoek aan ProDemos in de klas kan worden gestart. De klas ontwerpt zelf een wetsvoorstel om tijdens het bezoek aan Politiek Den Haag mee aan de slag te gaan. In Den Haag volgen de leerlingen een interactief kruimelpad met opdrachten rond dit wetsvoorstel.

 • Aantal deelnemers: minimaal 10 tot maximaal 32 deelnemers.
 • Tot 1 november start dit programma altijd op de Hofweg. Vanaf 1 november starten er ook programma’s op de sublocatie.
 • Pauze: halverwege het programma is er een pauze van 30 minuten.
 • Van wens naar wet maakt onderdeel uit van dit programma. Hiervoor bedenkt de klas vooraf op school een wetsvoorstel. Als docent stuur je dat voorstel naar ProDemos.
 • Voor scholen in het voortgezet onderwijs is er een reiskostenregeling beschikbaar. 
 • Voor een bezoek aan de Tweede Kamer geldt vanaf het schooljaar 2021-2022 voor scholieren een aanmeld- en identificatieplicht
 • In het dossier ‘Goed voorbereid naar Politiek Den Haag’ vind je praktische informatie over de voorbereiding, het vervoer en de dag zelf. 

Coronamelding

Ons bezoekerscentrum en Fort de Bilt zijn weer open, en vanaf 7 juni voeren we weer programma's uit in het land voor vmbo en havo/vwo!
Bekijk het laatste coronanieuws