Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek in Vogelvlucht

In Politiek in Vogelvlucht komt het hele Nederlandse politieke systeem in een paar uur voorbij. Naast het bezoek aan de Tweede Kamer verkennen de leerlingen het Binnenhof met het GPS-spel de Binnenhofcheck. Een door de klas zelf bedacht wetsvoorstel vormt de rode draad door het programma.

 

 • Duur
  3 uur
 • Niveau
  HAVO / VWO, MBO, VMBO
 • Locatie
  ProDemos Den Haag

Nu Boeken

Zoals in elk lesprogramma in Den Haag bezoekt de klas tijdens Politiek in Vogelvlucht de Tweede Kamer. Daarnaast verkennen de leerlingen het Binnenhof met het GPS-spel De Binnenhofcheck en ontdekken ze hoe ze zelf invloed kunnen hebben op de politiek in ‘Van wens naar wet’.

Van wens naar wet‘ is een nieuwe werkvorm waarmee al voor het bezoek aan ProDemos in de klas kan worden gestart. De klas ontwerpt zelf een wetsvoorstel om tijdens het bezoek aan Politiek Den Haag mee aan de slag te gaan. In Den Haag volgen de leerlingen een interactief kruimelpad met opdrachten rond dit wetsvoorstel.

Daarnaast kan de klas rekenen op één van de andere vaste onderdelen van Politiek in Vogelvlucht: het DemocratieLAB óf de Democratie Experience. Het DemocratieLAB is een interactieve tentoonstelling waarin leerlingen aan de hand van opdrachten hun houding ten opzichte van de democratie en rechtsstaat onderzoeken. In de Democratie Experience ervaren de leerlingen wat de rol van de democratie is tijdens een crisis.

Welke van de onderdelen aan bod komt wordt op de dag van het bezoek bekendgemaakt. 

NB: Tijdens Politiek in Vogelvlucht brengt de klas geen bezoek aan de Eerste Kamer of Ridderzaal.

 • Aantal deelnemers: minimaal 10 tot maximaal 32 deelnemers
 • In Politiek in Vogelvlucht zit geen pauze.
 • ‘Van wens naar wet’ maakt onderdeel uit van dit programma. De klas kan al voor het bezoek met deze werkvorm aan de slag. Lees hier verder.
 • Voor scholen in het voortgezet onderwijs is er een reiskostenregeling beschikbaar.
 • Voor een bezoek aan de Tweede Kamer geldt vanaf het schooljaar 2020-2021 voor scholieren een aanmeld- en identificatieplicht.
 • In het dossier ‘Goed voorbereid naar Politiek Den Haag’ vind je praktische informatie over de voorbereiding, het vervoer en de dag zelf.
Den Haag, 20200124, Leerlingen van verschillenden klassen volgen lesprogramma’s van ProDemos
Den Haag, 20200124, Leerlingen van verschillenden klassen volgen lesprogramma’s van ProDemos

‘De leerlingen zijn enthousiast: ze vonden het leuker dan ze vooraf hadden verwacht.’ – Anke, docent havo 4 

‘Complimenten voor de wijze waarop de politiek voor de vmbo-leerlingen inzichtelijk is gemaakt.’ – Mike, docent VMBO-TL 3 

‘De leerlingen waren zeer gecharmeerd van de enthousiaste begeleiding en de activerende werkvormen.’ – Emiel, docent VWO 5 

‘Ongemerkt steken ze meer op dan ze zelf bedenken.’ – Ron, docent MBO 4-1. 

‘Onze leerlingen vinden dit een van de leukste en meest interessante schooltrips op onze school’ – Sandra, docent VWO 3 (over de Engelstalige versie van dit programma)