Zoals in elk lesprogramma in Den Haag bezoekt de klas tijdens Politiek in Vogelvlucht de Tweede Kamer.

Daarnaast spelen de leerlingen het interactieve spel ‘EindBazen’. In dit spel beslissen de leerlingen samen hoe zíj Nederland zouden besturen. Welke kernwaarden krijgt hun Nederland? En hoe verdelen ze het geld uit de schatkist? Hun keuzes worden live verwerkt in een coole 3D-projectie van Nederland. Hebben ze bijvoorbeeld veel geld gegeven aan het leger, dan zullen er flink wat tanks door de straten rollen… Weinig geld aan zorg? Dan wordt het geen groot ziekenhuis…

Op basis van hun keuzes krijgen ze door middel van korte filmpjes lastige politieke keuzes voorgeschoteld, waar ze samen als EindBazen over moeten beslissen. Deze gaan zowel over hun uitgaven als over hun gekozen waarden.

Op deze manier leren de leerlingen op een leuke en unieke manier dat elke keuze consequenties heeft, én gaan ze aan de slag met het oefenen van hun debatvaardigheden.

Het programma Politiek in Vogelvlucht begint én eindigt bij de ProDemos Studio’s in New Babylon (naast Den Haag CS).


  • Dit programma is speciaal voor het vmbo
  • Aantal deelnemers: minimaal 10 tot maximaal 32 deelnemers
  • In Politiek in Vogelvlucht zit geen pauze.
  • Vaste onderdelen van Politiek in Vogelvlucht zijn een bezoek aan de Tweede Kamer en een interactief onderdeel.
  • Voor scholen in het voortgezet onderwijs is er een reiskostenregeling beschikbaar.
  • Voor een bezoek aan de Tweede Kamer geldt voor scholieren en docenten een aanmeld- en identificatieplicht.
  • In het dossier ‘Goed voorbereid naar Politiek Den Haag’ vind je praktische informatie over de voorbereiding, het vervoer en de dag zelf.

Vmbo-docent uit Boxtel:

Dit spel maakt politiek leuker. Leerlingen leren goed nadenken over keuzes en leren welke gevolgen hun keuzes hebben. Ze ervaren dat politiek (een land regeren) best lastig is en dat keuzes maken moeilijk is. Tijdens EindBazen zijn leerlingen bezig met creëren, wat onder de hogere denkvaardigheden valt. Op het vmbo is het soms best lastig om onze leerlingen te toetsen op hogere denkvaardigheden, daarom is het tof dat EindBazen juist op die hogere denkvaardigheden zit.