Schrijf je klas vanaf 1 oktober (vo) of 15 oktober (mbo, lio, pabo) in voor een Haags programma in de periode januari-juli 2025

Neem met je klas een kijkje in de Tweede Kamer en kijk hoe de nieuwe ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Schoof in Vak K hun werk doen. Dat kan met een educatief programma van ProDemos in Den Haag. Vanaf 1 oktober en 15 oktober schrijf je jouw klassen in voor de tweede helft van dit nieuwe schooljaar (januari t/m juli 2025).

Tijdens een educatief programma van ProDemos in Den Haag ontdekken leerlingen en studenten hoe politieke besluiten worden genomen, wat de spelregels zijn van onze democratische rechtsstaat én hoe zij zelf invloed uit kunnen oefenen. Uiteraard brengt elke groep ook een bezoek aan de Tweede Kamer!

Twee inschrijvingsmomenten

Het inschrijven is opgesplitst in twee momenten. Vanaf dinsdag 1 oktober 12.00 uur kunnen vo-docenten hun klas(sen) inschrijven voor de Haagse programma’s die plaatsvinden in de periode januari-juli 2025. Specifiek gaat het om vmbo, havo, vwo, vso en praktijkonderwijs. Mbo-docenten kunnen hun klas(sen) inschrijven vanaf dinsdag 15 oktober 12.00 uur voor dezelfde periode. Vanaf die dag kunnen ook lio’s en pabo-studenten worden ingeschreven.

Twee leerlingen doen opdrachten in het DemocratieLAB tijdens een educatief programma in Den Haag.

De programma’s in politiek Den Haag

Met de keuzehulp op onze website ontdek je gemakkelijk welk programma in Den Haag geschikt is voor jouw leerlingen of studenten. Deze programma’s bieden we aan:

Let op: van 1 oktober 12.00 t/m 15 oktober 12.00 uur zijn Politiek in een (Halve) Dag, Politiek in Vogelvlucht, Politiek en Didactiek en Politiek voor nieuwe Nederlanders niet te boeken voor mbo-klassen, lio’s en pabo-studenten voor het hele huidige schooljaar (dus ook niet voor okt-dec 2024). Excuses voor het ongemak.

Aanpassing reiskostenregeling

Scholen in het voorgezet onderwijs kunnen sinds 2019 een tegemoetkoming in hun reiskosten ontvangen wanneer ze een Haags educatief programma volgen. Zo hopen we de drempel om naar Den Haag af te reizen te verlagen, zodat meer scholieren kunnen deelnemen aan een programma en kennis kunnen make met politiek Den Haag.

Per 1 januari 2025 verandert de reiskostenregeling om de tegemoetkoming beter te verdelen over scholen uit verschillende delen uit het land, gebaseerd op de af te leggen reisafstand en de reiskosten per leerling. Voor sommige scholen kan dit betekenen dat het bedrag waarop je aanspraak kunt maken lager uitvalt dan je van ons gewend bent uit eerdere jaren.

Bekijk alle voorwaarden en de geüpdatete reiskostenregeling op de pagina over de reiskostenregeling.

Een leerling aan het woord tijdens een Kamerdebatsimulatie in onze nagebouwde Tweede Kamer.

Online reserveringssysteem

Het boeken van een programma gaat op dinsdag 1 oktober en dinsdag 15 oktober via ons online reserveringssysteem. Maak van tevoren al een account aan in dit reserveringssysteem, dat scheelt eventuele problemen op de inschrijfdag. 

Let op: Als docent schrijf je je in via het linker blauwe vlak op de homepage van het reserveringssysteem. Ook als je al een account hebt, log je in via het blauwe vlak. Staat je school niet in de lijst? Dan maak je gebruik van het rechter beige vak.

Je hebt tijdens het boeken twee uur de tijd om je boeking af te ronden. Hierna wordt je winkelmandje automatisch geleegd. Je boeking is geslaagd als je een bevestigingsmail hebt ontvangen.

Loop je tegen problemen aan? Neem dan contact met ons op op 070 – 75 70 200 of stuur een mail naar info@prodemos.nl.

Twee locaties

In verband met de renovatie van het Binnenhof zijn de Eerste en Tweede Kamer verhuisd naar tijdelijke locaties. Onze programma’s zijn hierop aangepast en wij gebruiken daarom twee locaties. Klassen kunnen tijdens hun educatieve programma starten en/of afsluiten op onze hoofdlocatie aan de Hofweg of op onze sublocatie ProDemos Studio’s (in New Babylon naast Den Haag Centraal). Kijk daarom straks goed in je boeking op welke locatie(s) je begint en eindigt!

Aanmeld- en identificatieplicht Tweede Kamer

Tijdens elk programma brengt de klas een bezoek aan de Tweede Kamer. Voor dit bezoek geldt een aanmeldplicht en – voor deelnemers van 14 jaar en ouder – identificatieplicht. Zo heeft de Kamer een beter beeld wie er op welk moment in het gebouw aanwezig is. Uiterlijk een week voor het bezoek moeten de namen van de deelnemers en de begeleidende docenten correct zijn aangemeld bij de Tweede Kamer. Hoe dit moet lees je, nadat je een boeking hebt gedaan, in het webdossier ‘Goed voorbereid naar politiek Den Haag’.

Meer informatie over de aanmeld- en identificatieplicht

Een begeleider van ProDemos geeft uitleg aan een klas op de publieke tribune in de Eerste Kamer.

Laatste Nieuws