Tijdens het programma Tijd voor Politiek bezoek je met jouw klas de Tweede Kamer. Daarnaast volgen de leerlingen één van onze interactieve onderdelen onder begeleiding van een enthousiaste ProDemosbegeleider. Zo maakt de klas in een paar uur tijd op een laagdrempelige manier kennis met de basisprincipes van de democratie en de rechtsstaat.

De werkvorm ‘Van wens naar wet‘ vormt de rode draad van het programma. ‘Van wens naar wet’ kan al voor het bezoek aan ProDemos in de klas worden gestart. De leerlingen ontwerpen zelf een wetsvoorstel waar de begeleider op de dag zelf naar verwijst om op een tastbare, aansprekende manier uit te leggen hoe het democratische proces werkt. Afhankelijk van hoeveel de leerlingen aankunnen, krijgen ze (tussen de grote onderdelen door) ook een reeks kleinere opdrachten rond hun wetsvoorstel (‘Van wens naar wet’).

Let op: om Tijd voor Politiek te boeken selecteer je het programma ‘Politiek in een Halve Dag’ in ons online reserveringssysteem.


  • Dit programma is voor leerlingen van het vso met uitstroomprofiel vervolgonderwijs.
  • Aantal deelnemers: minimaal 10 tot maximaal 20 deelnemers. 
  • Programma’s kunnen beginnen en eindigen op onze hoofdlocatie aan de Hofweg of in ProDemos Studio’s in gebouw New Babylon (Anna van Buerenplein 2, naast het DE Café). Meer informatie over de start- en eindlocaties vind je in de mails die je van ons ontvangt.
  • Er zit een pauze van 30 minuten in het programma. 
  • Onze begeleider is bekend met de doelgroep van het speciaal onderwijs. 
  • Voor scholen in het voortgezet onderwijs is er een reiskostenregeling beschikbaar.  
  • Voor een bezoek aan de Tweede Kamer geldt voor scholieren en docenten een aanmeld- en identificatieplicht.
  • Van wens naar wet maakt onderdeel uit van dit programma. We vragen je per mail om al voor het bezoek met deze werkvorm aan de slag te gaan. Tijdens de dag zelf bekijken we hoeveel de leerlingen aankunnen.
  • In het dossier ‘Goed voorbereid naar Politiek Den Haag’ vind je alle praktische informatie over de voorbereiding, het vervoer en de dag zelf.  
  • Om Tijd voor Politiek te boeken selecteer je het programma ‘Politiek in een Halve Dag’ in ons online reserveringssysteem.

Een jongen buigt zich over een scherm in de Democratie Experience bij ProDemos samen met een jonge vrouw
Leerlingen in de Democratie Experience
Leerlingen tijdens een educatief programma in Den Haag

‘Top bezoek… Te gek. Interessant en leerzaam. Deze woorden kwamen van de leerlingen zelf.’ – Daphne, docent 2e klas speciaal onderwijs 

‘Voor de ZML-leerlingen is de belevenis zo belangrijk.’ – Loura, docent speciaal onderwijs.