Opening inschrijving programma’s Den Haag tweede helft schooljaar 23-24 op 3 oktober (vo) en 24 oktober (mbo, lio, pabo)

Dit schooljaar is hét moment om met jouw klas(sen) een bezoek te brengen aan Den Haag en meer te leren over de landelijke politiek. Na de verkiezing in november zullen er veel nieuwe gezichten te zien zijn in de Tweede Kamer en krijgt Nederland een nieuwe minister-president.

Tijdens een educatief programma van ProDemos in Den Haag ontdekken leerlingen en studenten hoe politieke besluiten worden genomen, wat de spelregels zijn van onze democratische rechtsstaat én hoe zij zelf invloed uit kunnen oefenen. Uiteraard brengt elke groep ook een bezoek aan de Tweede Kamer!

Twee inschrijvingsmomenten

Het inschrijfmoment in oktober is deze keer anders dan de voorgaande keren. Voorheen konden vo-docenten en mbo-docenten hun leerlingen en studenten gelijktijdig inschrijven. Daarbij hanteerden we een limiet op het aantal mbo-studenten. Aangezien dit niet ideaal is, splitsen we het deze keer op in twee inschrijvingsmomenten en vervalt de limiet op het aantal mbo-studenten.

Vanaf dinsdag 3 oktober 12.00 uur kunnen vo-docenten hun klas(sen) inschrijven voor de Haagse programma’s die plaatsvinden in de periode januari – juli 2024. Specifiek gaat het om vmbo, havo, vwo, vso en praktijkonderwijs. Mbo-docenten kunnen hun klas(sen) inschrijven vanaf dinsdag 24 oktober 12.00 uur voor dezelfde periode. Vanaf die dag kunnen ook lio’s en pabo-studenten worden ingeschreven.

Leerlingen spelen de Debatsimulatie in de nagebouwde parlementszaal bij ProDemos aan de Hofweg.

De programma’s in politiek Den Haag

Met de keuzehulp op onze website ontdek je gemakkelijk welk programma in Den Haag geschikt is voor jouw leerlingen of studenten. Deze programma’s bieden we aan:

Voor scholen in het voorgezet onderwijs bestaat er een reiskostenregeling om in de reiskosten tegemoet te komen. Is ondanks deze vergoeding Den Haag toch te ver? Kies dan voor een programma op school.

Online reserveringssysteem

Het boeken van een programma gaat op dinsdag 3 oktober en dinsdag 24 oktober via ons online reserveringssysteem, met een gebruiksvriendelijk boekingsproces en handige dossiers waarin je alle praktische informatie vindt op één plek. Maak van tevoren al een account aan in dit reserveringssysteem, dat scheelt gehannes op de inschrijfdag zelf. Loop je tegen problemen aan? Neem dan contact met ons op op 070 – 75 70 200 of stuur een mail naar info@prodemos.nl.

Een klas op de tribune van de Tweede Kamer tijdens een educatief programma in Den Haag.

Twee locaties

In verband met de renovatie van het Binnenhof zijn de Eerste en Tweede Kamer verhuisd naar tijdelijke locaties. Onze programma’s zijn hierop aangepast en wij gebruiken daarom nu twee locaties. Klassen kunnen tijdens hun educatieve programma starten en/of afsluiten op onze hoofdlocatie aan de Hofweg of op onze sublocatie ProDemos Studio’s (in New Babylon naast Den Haag Centraal). Kijk dus straks goed in je boeking op welke locatie(s) je begint en eindigt!

Aanmeld- en identificatieplicht Tweede Kamer

Tijdens elk programma brengt de klas een bezoek aan de Tweede Kamer. Voor dit bezoek geldt een aanmeldplicht en – voor deelnemers van 14 jaar en ouder – identificatieplicht. Zo heeft de Kamer een beter beeld wie er op welk moment in het gebouw aanwezig is. Uiterlijk een week voor het bezoek moeten de namen van de deelnemers en de begeleidende docenten correct zijn aangemeld bij de Tweede Kamer. Hoe dit moet lees je, nadat je een boeking hebt gedaan, in het webdossier ‘Goed voorbereid naar politiek Den Haag’.

Meer informatie over de aanmeld- en identificatieplicht

Een muurtekening bij de ProDemos Studio’s in New Babylon.

Verkiezingsaanbod

Besteed je liever aandacht aan politiek Den Haag en de Tweede Kamerverkiezing in de vertrouwde omgeving van het klaslokaal? Kies dan voor een gastles Verkiezingen, gegeven door een enthousiaste gastdocent van ProDemos. Of doe mee aan de landelijke Scholierenverkiezingen en houd zelf verkiezingen op school. Zo geef je praktische invulling aan burgerschapsonderwijs op de manier die het beste bij jou en jouw klas(sen) past.

Laatste Nieuws