Woensdag 20 april opening inschrijving educatieve programma’s Den Haag schooljaar 2022-2023

Den Haag is dé plek waar politieke besluiten worden genomen zoals hoe hoog het minimumjeugdloon is of hoe oud je moet zijn om te mogen stemmen. Tijdens een educatief programma van ProDemos in Den Haag ontdekken leerlingen en studenten hoe deze besluiten worden genomen, wat de spelregels zijn van onze democratische rechtsstaat én hoe zij zelf invloed  uit kunnen oefenen. Uiteraard brengt elke groep ook een bezoek aan de Tweede Kamer!

Vanaf woensdag 20 april, 12.00 uur, is het mogelijk om jouw klas(sen) in te schrijven voor een educatief programma in Den Haag voor de eerste helft van het schooljaar 2022 – 2023. In dit nieuwsbericht lees je alle benodigde informatie.

Leerlingen tijdens het buitenonderdeel van hun educatieve programma in Den Haag, op weg naar de sublocatie.
Leerlingen tijdens het buitenonderdeel van hun educatieve programma in Den Haag, op weg naar de sublocatie.

Twee locaties

Sinds maart 2022 is het Binnenhof (deels) gesloten vanwege een grote renovatie. De Eerste en Tweede Kamer zijn daarom verhuisd naar tijdelijke locaties. De Eerste Kamer heeft haar intrek genomen in een pand aan het Lange Voorhout en de Tweede Kamer zetelt de komende jaren naast Den Haag CS. Onze programma’s zijn hierop aangepast en ook wij hebben voor een nieuwe locatie gezorgd.

Klassen kunnen tijdens hun educatieve programma op twee plekken terecht: op onze hoofdlocatie aan de Hofweg en op onze sublocatie ProDemos Studio’s (in New Babylon naast Den Haag Centraal). Kijk dus straks goed in je boeking op welke locatie(s) je begint en eindigt!

De programma’s

Met de keuzehulp op onze website kijk je gemakkelijk welk programma in Den Haag geschikt is voor jouw klas(sen). We hebben in Den Haag programma’s voor het voortgezet onderwijs, vso, praktijkonderwijs, mbo en lerarenopleidingen. Deze programma’s bieden we aan:

Voor scholen in het voorgezet onderwijs bestaat er een reiskostenregeling om in de reiskosten tegemoet te komen. Is ondanks deze vergoeding Den Haag toch te ver? Kies dan voor het programma Parlement op School; dit programma is gebaseerd op het Haagse programma van Politiek Den Haag voor Scholen, maar dan zo aangepast dat het in de klas kan worden gegeven.

Inschrijven vanaf 20 april

Vanaf woensdag 20 april 2022 om 12.00 uur kun je je klas(sen) inschrijven voor de programma’s van september 2022 tot en met december 2022. Ervaring leert dat de programma’s snel volgeboekt zitten. Bereid je daarom goed voor op het inschrijfmoment en noteer alvast voor jezelf een aantal voorkeursdata. Boeken doe je vanaf 12.00 uur via ons online reserveringssysteem.

Let op: kijk goed naar de boekingsinformatie op de individuele programmapagina’s voordat je naar het reserveringssysteem gaat.

Om een programma te boeken selecteer je in het reserveringssysteem eerst het onderwijsniveau en daarna het programma. Vervolgens doorloop je alle stappen om jouw boeking compleet te maken. Voor de programma’s Tijd voor Politiek (vso) en Politiek en Didactiek (lio/pabo) werkt het echter net iets anders. Om het programma Tijd voor Politiek te boeken kies je, nadat je het leerniveau hebt aangeklikt, voor ‘Politiek in een Halve Dag’. Voor Politiek en Didactiek selecteer je wederom eerst het juiste leerniveau en daarna ‘Politiek in een Halve Dag’ of ‘Politiek in een Dag’ (afhankelijk van of je een medium of lang programma wilt doen). Onze planning zet deze boekingen dan om naar de juiste programma’s aan de hand van de opgegeven onderwijsniveaus.

Leerlingen bezoeken de Tweede Kamer tijdens hun educatieve programma in Den Haag.

Aanmeld- en identificatieplicht Tweede Kamer

Tijdens elk programma brengt de klas een bezoek aan de Tweede Kamer. Voor dit bezoek geldt een aanmeldplicht en – voor deelnemers van 14 jaar en ouder – identificatieplicht. Zo heeft de Kamer een beter beeld wie er op welk moment in het gebouw aanwezig is. Uiterlijk een week voor het bezoek moeten de namen van de deelnemers en de begeleidende docenten correct zijn aangemeld bij de Tweede Kamer. Hoe dit moet lees je in het webdossier ‘Goed voorbereid naar politiek Den Haag’.

Meer informatie over de aanmeld- en identificatieplicht

Inschrijven tweede helft schooljaar 2022/2023

In oktober kun je je klas(sen) inschrijven voor de programma’s in de tweede helft van het schooljaar 2022 – 2023.  Meer informatie hierover verschijnt na de zomervakantie.

Hopelijk heb je net zoveel zin in een bezoek aan politiek Den Haag als wij. Tot in het nieuwe schooljaar!

Docentendag Maatschappijleer

Op donderdag 16 juni kun je deelnemen aan de veertigste editie van de Docentendag Maatschappijleer. Na in 2021 een online editie te hebben georganiseerd komen we dit jaar weer fysiek bijeen in Den Haag. De Docentendag Maatschappijleer is dé vakconferentie voor docenten maatschappijleer, -kunde, -wetenschappen, geschiedenis en burgerschap. Tijdens deze dag kun je deelnemen aan interessante programmaonderdelen, zoals een excursie naar de Raad van State of een lezing over complotdenken. Daarnaast ontdek je nieuwe lesmaterialen en -programma’s op de informatiemarkt en kun je ervaringen uitwisselen met collega’s. Wij kijken ernaar uit om weer met zijn allen samen te komen!

Meer informatie over de Docentendag

Laatste Nieuws