Parlement op School is het meest uitgebreide educatieve programma van ProDemos voor in de klas.

De rode draad van het programma is de route van Van wens naar wet, net als in de educatieve programma’s in Den Haag. De klas gaat tijdens het programma aan de slag met een zelf gekozen wetsvoorstel. De leerlingen voeren gedurende de dag interactieve opdrachtjes uit bij elke stap in het wetsproces. Zo leren ze hoe politiek van invloed is op hun leven en hoe ze zélf invloed kunnen hebben op de politiek.

Een ander vast onderdeel is het naspelen van een Kamerdebat, compleet met achterban en opiniepeilingen. Door het gebruik van techniek en tablets krijgt het debat een extra dimensie. Het is dé kans om te ontdekken wat de rol van een fractievoorzitter is, van woordvoerder of van een specialist. De leerlingen bedenken goede argumenten en gaan met elkaar in debat over bijvoorbeeld gratis openbaar vervoer, belasting op vlees of de alcoholleeftijd.

Afhankelijk van de geboekte duur kan het programma worden aangevuld met diverse onderdelen. Denk o.a. aan een virtueel bezoek aan de Eerste en/of Tweede Kamer, een discussie over ‘Dilemma’s in de Eerste Kamer’, filmpjes waarin jongeren vertellen hoe zij zelf invloed hebben uitgeoefend op de politiek, en de quiz WieWatWet.

Alle onderdelen worden afgestemd op het niveau van de klas.

 • Het programma Parlement op School lijkt op de educatieve programma’s in Den Haag. Mocht je niet in de gelegenheid zijn een bezoek te brengen aan Den Haag, dan is dit een goed alternatief. 
 • Dit programma is geschikt voor alle niveaus van het voortgezet onderwijs vanaf het derde leerjaar, voor het mbo, en voor het vso met uitstroomprofiel vervolgonderwijs.
 • Het programma is voor meerdere groepen tegelijk te boeken. 
 • Aanmelden kan via ons reserveringssysteem
 • Voeg geen groepen van verschillende niveaus samen. 
 • Het programma wordt fysiek in de klas uitgevoerd. We proberen de beleving van politiek Den Haag zo goed mogelijk over te brengen, maar een echt bezoek aan de Tweede en/of Eerste Kamer, de Ridderzaal of een gesprek met een Tweede Kamerlid zitten er bij dit programma niet in.
 • Tijdens de gastles moet er minimaal één begeleidende docent aanwezig zijn die de leerlingen kent.
 • De school dient het volgende materiaal beschikbaar te stellen tijdens de gastles: een computer of laptop (let op: geen tablet), een beamer/scherm en een lokaal met tafels die kunnen schuiven.
 • Het lokaal moet gedurende het gehele programma beschikbaar zijn en vanaf 30 minuten voor aanvang van de les. 
 • De gastles duurt tussen de 110 minuten en de 5,5 uur. Bij het aanvragen van het programma kun je de gewenste duur van het programma aangeven. Het programma is te boeken vanaf 9.30 uur ‘s ochtends.
 • Minimaal 12 en maximaal 32 studenten per les.
 • Parlement op School is voor docenten gratis te boeken.

Na een aanvraag

 • Het programma wordt aangepast aan het niveau van de leerlingen. 
 • Je kunt een gastles tot 30 werkdagen voor de geboekte datum kosteloos annuleren. Annuleer je een gastles binnen deze termijn van 30 werkdagen, dan worden de gemaakte kosten per gastles bij je in rekening gebracht. Bekijk onze algemene voorwaarden.

Meer informatie

Voor vragen t.a.v. de planning kun je mailen naar gastles@prodemos.nl.

Een groep meiden buigt zich over een tafel met daarop een opdracht tijdens een MBO-gastles van ProDemos. Er wordt hard gelachen.
Studenten doen in groepjes opdrachten op een tablet tijdens Parlement op School.
Studenten spelen een Kamerdebat na tijdens Parlement op School.
Studenten spelen een Kamerdebat na tijdens Parlement op School.