Huis voor democratie en rechtsstaat

Parlement op School

Parlement op School is gebaseerd op het Haagse programma van Politiek Den Haag voor Scholen, maar dan zo aangepast dat het in de klas kan worden gegeven. De rode draad van het programma is de route van een ‘wens’ naar een ‘wet’, aan de hand van een door de klas gekozen wetsvoorstel. De klas leert zo gedurende de dag de basisprincipes van de democratische rechtsstaat.

 • Duur
  110 minuten - 5,5 uur
 • Niveau
  HAVO / VWO, MBO, VMBO, VSO
 • Locatie
  Op school

Nu Boeken

Parlement op School is gebaseerd op het Haagse programma van Politiek Den Haag voor Scholen, maar dan zo aangepast dat het in de klas kan worden gegeven. De rode draad van het programma is de route van een ‘wens’ naar een ‘wet’, aan de hand van een door de klas gekozen wetsvoorstel. Deze route wordt in logische opeenvolgende stappen doorlopen. De klas leert zo gedurende de dag de basisprincipes van de democratische rechtsstaat.

Een vast onderdeel in het programma zijn de opdrachtjes van Van wens naar wet, waarbij leerlingen bij elke stap in het wetsproces een interactief opdrachtje doen. Leerlingen ontdekken hierbij hoe politiek van invloed is op hun leven en hoe ze zélf invloed kunnen hebben op de politiek. Ze maken bijvoorbeeld een digitaal spandoek en gaan daarmee op de foto*, mogen ‘op gesprek’ bij de minister, en bedenken hoe ze Kamerleden kunnen overtuigen om voor hun voorstel te stemmen. Het eindresultaat is een geanimeerde motion graphic die de leerlingen aan het einde van het programma te zien krijgen, met daarin de foto’s verwerkt die ze zelf gedurende het programma hebben gemaakt met hun groepje.

Een ander vast onderdeel is het naspelen van een Kamerdebat, compleet met achterban en opiniepeilingen. Door het gebruik van techniek en tablets krijgt het debat een extra dimensie.

Afhankelijk van hoeveel tijd er is, worden ook bij de andere stappen in het wetsproces extra werkvormen gedaan. Denk o.a. aan een virtueel bezoek aan de Eerste en/of Tweede Kamer, een discussie over ‘Dilemma’s in de Eerste Kamer’, filmpjes waarin jongeren vertellen hoe zij zelf invloed hebben uitgeoefend op de politiek, en de quiz WieWatWet.

Het programma wordt fysiek in de klas uitgevoerd. We proberen de beleving van politiek Den Haag zo goed mogelijk over te brengen, maar een echt bezoek aan de Tweede en/of Eerste Kamer, de Ridderzaal of een gesprek met een Tweede Kamerlid zitten er bij dit programma niet in. Heb je de mogelijkheid om met de klas naar Den Haag te komen, kies dan één van de educatieve programma’s in Den Haag.

*Een deel van de opdrachten bestaat uit foto-opdrachten, waarbij de leerlingen zelf in beeld komen. Deze beelden worden alleen gebruikt voor educatieve doeleinden en alleen gedeeld met de vakdocent. Wanneer leerlingen niet op de foto willen of mogen, hoeft dat geen belemmering te vormen voor dit programmaonderdeel. Er wordt dan gebruik gemaakt van standaardbeelden.

 • Let op: Parlement op School is alleen te boeken als de klas geen programma in politiek Den Haag volgt.
 • Dit programma is geschikt voor alle niveaus van het voortgezet onderwijs vanaf het derde leerjaar, voor het mbo, en voor het vso met uitstroomprofiel vervolgonderwijs.
 • Het programma wordt fysiek in de klas uitgevoerd. We proberen de beleving van politiek Den Haag zo goed mogelijk over te brengen, maar een echt bezoek aan de Tweede en/of Eerste Kamer, de Ridderzaal of een gesprek met een Tweede Kamerlid zitten er bij dit programma niet in.
 • Tijdens de gastles moet er minimaal één begeleidende docent aanwezig zijn die de leerlingen kent.
 • De school dient het volgende materiaal beschikbaar te stellen tijdens de gastles: een computer of laptop (let op: geen Chromebook of tablet), een beamer/scherm en een lokaal met tafels die kunnen schuiven.
 • De gastles duurt tussen de 110 minuten en de 5,5 uur. Bij het aanvragen van het programma kun je de gewenste duur van het programma aangeven. Het programma is te boeken vanaf 9.30 uur ‘s ochtends.
 • Minimaal 12 en maximaal 30 studenten per les.
 • Parlement op School is voor docenten gratis te boeken.