Dinsdag 18 april opening inschrijving educatieve programma’s Den Haag eerste helft schooljaar 2023-2024

Meisje met microscoop in het DemocratieLAB

Den Haag is dé plek waar politieke besluiten worden genomen, zoals hoe hoog het minimumjeugdloon is of hoe oud je moet zijn om te mogen stemmen. Tijdens een educatief programma van ProDemos in Den Haag ontdekken leerlingen en studenten hoe deze besluiten worden genomen, wat de spelregels zijn van onze democratische rechtsstaat én hoe zij zelf invloed uit kunnen oefenen. Uiteraard brengt elke groep ook een bezoek aan de Tweede Kamer!

Vanaf dinsdag 18 april, 12.00 uur, kun je jouw klas(sen) inschrijven voor een educatief programma in Den Haag voor de eerste helft van het schooljaar 2023 – 2024 (aug-dec). Ook kun je vanaf die dag je klassen inschrijven voor gastlessen op school. In dit nieuwsbericht lees je meer over de openstelling en belangrijke informatie over ons nieuwe reserveringssysteem.

Uitzicht vanaf de publieke tribune van de Tweede Kamer

De programma’s in politiek Den Haag

Met de keuzehulp op onze website ontdek je gemakkelijk welk programma in Den Haag geschikt is voor jouw leerlingen of studenten. We hebben in Den Haag programma’s voor het voortgezet onderwijs, vso, praktijkonderwijs, mbo, pabo en lerarenopleidingen. Deze programma’s bieden we aan:

Voor scholen in het voorgezet onderwijs bestaat er een reiskostenregeling om in de reiskosten tegemoet te komen.

Leerling tijdens het programma Politiek in Praktijk

Nieuw online reserveringssysteem

Het boeken van een programma gaat op dinsdag 18 april via ons nieuwe reserveringssysteem, met een gebruiksvriendelijker boekingsproces en handige dossiers waarin je alle praktische informatie vindt op één plek. Maak vooral van tevoren al een account aan in dit reserveringssysteem, dat scheelt gehannes op 18 april. Loop je tegen problemen aan? Neem dan contact met ons op op 070 – 75 70 200 of stuur een mail naar info@prodemos.nl.

Op onze website zie je op iedere programmapagina vanaf 18 april een knop naar het nieuwe reserveringssysteem. Om een programma te boeken selecteer je in het reserveringssysteem eerst het onderwijsniveau en daarna het programma. Vervolgens doorloop je alle stappen om jouw boeking compleet te maken.

Let op! Programma’s die plaatsvinden in schooljaar 2022/2023 boek je nog nog via het huidige online reserveringssysteem. (Behalve de gastlessen over de Europese Unie, deze boek je ook voor dit schooljaar al via het nieuwe reserveringssysteem.)

Leerling aan het woord tijdens het onderdeel Kamerdebat in de nagebouwde Parlementszaal van ProDemos

Twee locaties

In verband met de renovatie van het Binnenhof zijn de Eerste en Tweede Kamer verhuisd naar tijdelijke locaties. Onze programma’s zijn hierop aangepast en wij gebruiken daarom nu twee locaties. Klassen kunnen tijdens hun educatieve programma starten en/of afsluiten op onze hoofdlocatie aan de Hofweg of op onze sublocatie ProDemos Studio’s (in New Babylon naast Den Haag Centraal). Kijk dus straks goed in je boeking op welke locatie(s) je begint en eindigt!

Aanmeld- en identificatieplicht Tweede Kamer

Tijdens elk programma brengt de klas een bezoek aan de Tweede Kamer. Voor dit bezoek geldt een aanmeldplicht en – voor deelnemers van 14 jaar en ouder – identificatieplicht. Zo heeft de Kamer een beter beeld wie er op welk moment in het gebouw aanwezig is. Uiterlijk een week voor het bezoek moeten de namen van de deelnemers en de begeleidende docenten correct zijn aangemeld bij de Tweede Kamer. Hoe dit moet lees je, nadat je een boeking hebt gedaan, in het webdossier ‘Goed voorbereid naar politiek Den Haag’.

Meer informatie over de aanmeld- en identificatieplicht

Een groep scholieren die een educatief programma van ProDemos volgen lopen buiten. Op de achtergrond zie je bomen in herfstkleuren en het station Den Haag CS.
Leerlingen wandelen van de Hofweg naar de ProDemos Studio’s

De programma’s op school

Vanaf 18 april, 12.00 uur, kun je je klassen ook inschrijven voor onze programma’s op school in het gehele schooljaar ’23/’24. Boek bijvoorbeeld een gastles over politieke partijen (voor vo en mbo) of onze interactieve installatie Project Burgerschap (voor mbo).

Bekijk hier al onze programma’s op school.

Laatste Nieuws