Rondleiding Eerste Kamer

Laat je rondleiden in de Eerste Kamer! Onze gids vertelt je over de taken van de Eerste Kamer, de geschiedenis en de inrichting van het gebouw. Ook komen spraakmakende wetsvoorstellen ter sprake die de afgelopen decennia door de Eerste Kamer zijn aangenomen of verworpen. Er is genoeg ruimte om al je vragen te stellen.

De Eerste Kamer huist in de periode dat het Binnenhof wordt gerenoveerd in het oude gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden aan de Kazernestraat, vlakbij het oude vertrouwde Binnenhof. Waar de 17e-eeuwse zaal op het Binnenhof ruimschoots voorzien was van schilderingen en gouden details, is het nieuwe onderkomen juist modern ingericht. Tijdens de rondleiding bezichtig je deze tijdelijke locatie van de Eerste Kamer.

Wat doet de Eerste Kamer?
De Eerste Kamer is medewetgever en controleert de regering. Nadat een wetsvoorstel is goedgekeurd door de Tweede Kamer, gaat het voorstel naar de Eerste Kamer.

Praktische informatie

  • Duur: de rondleiding duurt 45 minuten.
  • Startlocatie: De rondleiding naar de Eerste Kamer start op het pleintje voor de ingang aan Kazernestraat 52, Den Haag. De gids komt hier naartoe en neemt de groep vervolgens gezamenlijk mee naar binnen.
  • Per rondleiding is er plek voor 30 deelnemers.
  • De rondleiding is Nederlands gesproken.

Tickets

De prijs van een ticket voor de rondleiding naar de Eerste Kamer is € 6,00.

Tickets voor deze rondleiding kunnen worden gekocht via ons online reserveringssysteem. Ook kun je tickets kopen aan de balie in het bezoekerscentrum van ProDemos, Hofweg 1, 2511 AA in Den Haag. Het Bezoekerscentrum is van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Let op! Iedereen vanaf 14 jaar moet een geldig ID-bewijs kunnen laten zien en er gelden veiligheidsmaatregelen in het gebouw. Lees hier meer over de identificatieplicht en veiligheidsmaatregelen.


Andere rondleidingen

Rondleiding Tweede Kamer

Onze gids leidt je rond in het gebouw van de Tweede Kamer. Je bezoekt de zalen waar wordt vergaderd en krijgt uitleg over de taken van de Tweede Kamer. Ook hoor je meer over de geschiedenis en mag je al jouw vragen stellen. Lees hier meer.

Familierondleiding naar de Tweede Kamer

Op pad met (klein)kinderen? Ga dan mee met de Familierondleiding. Aan de hand van opdrachten en puzzels ontdekken kinderen wat politiek is en wat de Tweede Kamer doet. Ook leuk voor volwassenen! Lees hier meer.

Let op: Wanneer je rondleidingen wilt combineren, kost het wat tijd om van de ene locatie naar de andere locatie te lopen. Houd hier rekening mee bij het boeken van je tijdsloten. Onze rondleiders hebben een strak schema en kunnen helaas niet blijven wachten als je te laat bent.