Huis voor democratie en rechtsstaat

Verlenging maatregelen coronavirus – 22 april 2020

woensdag 22 april 2020

– bijgewerkt dinsdag 14 mei –

Let op: er is een nieuwere update, van 14 mei 2020: Versoepeling maatregelen Coronavirus.


Click here for the English version of this message

In Nederland gelden sinds zondag 15 maart 2020 maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op 21 april heeft het kabinet besloten dat scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang op 11 mei hun deuren weer kunnen openen, maar dan wel in aangepaste vorm.  Het voortgezet en hoger onderwijs blijft nog thuis. Ook overige maatregelen met betrekking tot evenementen en de cultuursector blijven gehandhaafd (lees hier meer over de maatregelen van het kabinet). In de week vóór 19 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.

ProDemos volgt de maatregelen van het kabinet. Deze hebben direct en indirecte gevolgen voor onze educatieve programma’s, maar ook voor activiteiten die we organiseren voor het algemene publiek en/of in samenwerking met onze partners.

Educatieve programma’s

Onze educatieve programma’s in Den Haag, op scholen, gemeentehuizen, provinciehuizen en rechtbanken worden tot en met maandag 1 juni geannuleerd. Het is helaas nog niet mogelijk de educatieve programma’s voor het basisonderwijs te hervatten, omdat ook gemeente- en provinciehuizen, Madurodam (waar een deel van ons basisschoolprogramma plaatsvindt) en de Tweede Kamer gesloten zijn voor publiek. De scholen die een programma hebben geboekt, worden hierover geïnformeerd.

ProDemos biedt wel online lesmateriaal, zoals de Aan de slag met over besluitvorming in tijden van coronacrisis voor basisschoolleerlingen in groep 7 en 8. En de Onderwijskrant Actueel hierover voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Ook werken we aan de ontwikkeling van online werkvormen.

Graag verwelkomen we scholieren uit heel Nederland weer zodra de situatie dat toelaat. ProDemos adviseert scholen die met de klas naar politiek Den Haag zouden komen, een nieuw programma te boeken voor komend schooljaar. Wij hopen dan weer klassen te kunnen ontvangen in Den Haag, maar houden scholen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Docenten die een educatief programma elders in het land hadden geboekt, ontvangen persoonlijk bericht zodra er nieuwe data beschikbaar zijn.

Rondleidingen in Den Haag

Het ProDemos Bezoekerscentrum blijft gesloten tot en met 1 juni. Daarnaast is het tot 1 augustus niet mogelijk om rondleidingen te boeken. Dit omdat het nog te onduidelijk is of en in welke vorm we weer rondleidingen kunnen geven.

ProDemos informeert bezoekers die een rondleiding hadden geboekt in de periode tot en met 1 juni per e-mail. Boekingen na 1 juni blijven staan tot duidelijk is of deze doorgang kunnen vinden. Wanneer deze boekingen onverhoopt geannuleerd moeten worden, nemen we contact op met de boeker.

Andere activiteiten

Bijeenkomsten en evenementen zijn tot 1 september afgelast. Via onze website zijn wel eerdere evenementen terug te luisteren of te lezen: https://prodemos.nl/agenda/lees-luister/

Bereikbaarheid ProDemos

In verband met het coronavirus werken de meeste medewerkers bij ProDemos thuis. Hierdoor kan het iets langer duren voordat wij op vragen kunnen reageren via mail of telefoon. Wij vragen begrip hiervoor.

 

Vragen over je boeking

• Lees hier als je vragen hebt over een educatief programma dat je bij ProDemos hebt geboekt.

• Lees hier meer als je vragen hebt over jouw (groeps)rondleiding of als je een andere activiteit van ProDemos wilde bijwonen.