Verkiezingsactiviteiten Tweede Kamerverkiezing 2023 in cijfers

Op woensdag 22 november 2023 mochten alle Nederlanders van 18 jaar en ouder naar de stembus om de nieuwe Tweede Kamerleden te kiezen. In aanloop naar de verkiezing boden wij allerlei activiteiten en handige tools om kiezers te helpen goed voorbereid naar de stembus te gaan. We blikken terug op de verkiezingsperiode met een aantal cijfers.

Stemhulpen

De bekendste en meest gebruikte van Nederland is de StemWijzer, gemaakt door ProDemos. We verbraken het record van 7,8 miljoen gebruikers uit 2021 met een ruime 9,1 miljoen gebruikers!

Voor jongeren was de speciale stemhulp Young Voice weer beschikbaar, waarin alle stellingen werden ondersteund door filmpjes met toelichting. Uiteindelijk werd de stemhulp ruim 263.000 keer geraadpleegd.

Naast de stemhulpen die naar de toekomstbeloften van partijen kijken, was onze StemmenTracker, waarmee wordt gekeken naar stemmingen in de Tweede Kamer, ook populair. Iets minder dan 180.000 gebruikers keken met de StemmenTracker terug op de regeerperiode van kabinet-Rutte IV.

YouTuber, presentator en acteur Robbert Rodenburg is één van de uitleggevers in de stemhulp Young Voice

Onderwijs

Voor scholen in het basisonderwijs tot en met het mbo hadden we een uitgebreid aanbod rondom de verkiezing. Onze begeleiders voerden maar liefst 443 Verkiezingsgastlessen uit op middelbare scholen en mbo-scholen. Ook vonden er 7 Verkiezingsfestivals plaats, verspreid over Nederland, die zelfs de aandacht trokken van ministers Hugo de Jonge (BZK) en Robbert Dijkgraaf (OCW).

Ook organiseerden we weer de Scholierenverkiezingen. Tijdens deze 30e editie van de Scholierenverkiezingen stemden bijna 144.000 jongeren van 397 scholen. Wie er won dat lees je hier… Basisschoolleerkrachten konden met het lesmateriaal uit onze lesbrief ‘Aan de slag met…’ zelf Kinderverkiezingen organiseren in de klas. Het stembiljet dat leerkrachten hiervoor moesten printen werd maar liefst 1.267 keer gedownload.

Studenten op het Albeda in Rotterdam beplakken de StickerStemWijzer tijdens het Verkiezingsfestival

Algemene verkiezingsinformatie

Om alle kiezers van basisinformatie te voorzien, maakten we een verkiezingswebsite. Deze werd door bijna 66.000 mensen geraadpleegd. Op de website vond je onder andere filmpjes met uitleg over de verkiezing. Deze werden samen 23.247 keer bekeken.

Ook fysiek boden we informatie in de vorm van twee verkiezingskranten. We verstuurden zo’n 1312 pakketten (= 39.372 exemplaren) van de Stem jij ook?-verkiezingskrant voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. Van onze andere krant, de Verkiezingskrant in gewone taal, zijn er 4.860 pakketten afgenomen, zodat 145.800 mensen deze krant open konden slaan. En we voerden 61 verkiezingsbijeenkomsten uit in buurthuizen, bibliotheken en andere ontmoetingscentra.

Een verkiezingsbijeenkomst in Vadercentrum Adam waarbij deelnemers de Verkiezingskrant in gewone taal meekrijgen

Media

Het mediateam van ProDemos had het druk deze periode. De pers wist onze activiteiten goed te vinden en er werden meerdere reportages en verslagleggingen gemaakt. Bijvoorbeeld over de lancering van StemWijzer, onze Stem jij ook?-workshops, de Verkiezingsfestivals en de uitslagavond van de Scholierenverkiezingen. Verder werkten we samen met Hart van Nederland en BNNVARA. Leuk extraatje: Laurens Dassen, lijsstrekker van Volt, koos het stembureau in ons Bezoekerscentrum als de locatie om zijn stem uit te brengen.

Lancering van de Stemwijzer in perscentrum Nieuwspoort

Laatste Nieuws