Minister Hugo de Jonge (BZK) bezoekt Verkiezingsfestival in Den Haag

Maandag 6 november was demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties op bezoek bij ROC Mondriaan in Den Haag. Daar werd de hele dag een Verkiezingsfestival georganiseerd. In het kader van de aankomende Tweede Kamerverkiezing discussieerden studenten met (kandidaat-)Kamerleden, maakten ze hun eigen campagneposter, deelden ze hun zorgen en frustraties op een Klaagmuur en beplakten ze de StickerStemWijzer. Minister De Jonge maakte ‘s middags een ronde over het festivalterrein en sprak na afloop met een aantal studenten.

Het Verkiezingsfestival op ROC Mondriaan was de vierde in een reeks van zeven Verkiezingsfestivals door heel Nederland. Deze festival worden georganiseerd door ProDemos en de Nationale Jeugdraad (NJR). Mbo-scholen veranderen voor één dag in een festivalterrein met diverse workshops en activiteiten. Van Rotterdam tot aan Groningen leren honderden studenten op deze manier over democratie, waar de verkiezing van de Tweede Kamer over gaat én waarom het belangrijk is dat ze hun stem laten horen.

‘Veel mbo-studenten mogen voor de eerste keer stemmen’, aldus Fleur Poot, projectleider bij ProDemos. ‘Dat kan best spannend zijn. Een Verkiezingsfestival op school is een leuke en laagdrempelige manier om hen wegwijs te maken en te enthousiasmeren om te gaan stemmen.’

Bezoek minister Hugo de Jonge

Rond 14.30 uur arriveerde demissionair minister Hugo de Jonge op de locatie waar hij welkom werd geheten door Eric Stokkink & Gytha Coleman (directie ProDemos), Kimberley Snijders (voorzitter NJR) en Rowin Smits (directeur van de ROC Mondriaan School for Business & Law). Samen met hen maakte de minister een ronde over het festivalterrein waar hij sprak met studenten.

Na het festivalterrein voegde de minister zich bij een groep van 20 studenten in een klaslokaal om met hen verder te praten over de verkiezingen. De studenten hadden vragen voorbereid en de minister nam rustig de tijd voor het gesprek. Het liep zo goed dat op een zeker moment de chauffeur van de minister aanklopte om te melden dat ze toch echt moesten vertrekken om op tijd bij de Tweede Kamer te komen voor de volgende afspraak… In een aftermovie van het ministerie benadrukte de minister nogmaals hoe belangrijk het is dat ook jongeren zich oriënteren op de Tweede Kamerverkiezing.

Woensdag 22 november kunnen de studenten van 18 jaar en ouder naar de stembus, samen met alle andere kiesgerechtigde Nederlanders. ProDemos, NJR en de minister hopen uiteraard op een hoge opkomst onder de studenten.

Laatste Nieuws