PVV grootste bij vo-scholieren en mbo-studenten

Hoe zou de Tweede Kamer eruitzien als jongeren het voor het zeggen hebben? Als het aan middelbare scholieren en mbo-studenten ligt, dan zou de PVV de grootste partij worden bij de Tweede Kamerverkiezing. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen, georganiseerd door ProDemos. De uitslag is te bekijken op scholierenverkiezingen.nl.

Recordaantal jongeren heeft gestemd

Voor deze 30ste editie bracht een recordaantal van 143.991 scholieren en studenten op 397 scholen hun stem uit. Voor de Tweede Kamerverkiezing van 2021 stemden 50.287 leerlingen en studenten.

De uitslag

De PVV kan dit jaar rekenen op 15,9% van de stemmen, op de voet gevolgd door Forum voor Democratie met 13,3% stemmen. Op basis hiervan zou de PVV 25 zetels behalen en FvD 21 zetels. De VVD sluit de top drie met 10,8% van de stemmen, omgerekend 17 zetels. In 2021 was de VVD met 20,1% van de stemmen nog de grootste partij bij de Scholierenverkiezingen.  

Nieuw Sociaal Contract is de grootste nieuwe binnenkomer met 2,8% van de stemmen. Als het aan de jongeren zou liggen zouden ook Nederland met een Plan (0,7%) en, traditiegetrouw,  Piratenpartij – De Groenen (1,9%) de kiesdeler halen.

In 2021 haalden nog 21 partijen een zetel. Deze keer zouden er, als deze jongeren het voor het zeggen zouden hebben, 18 politieke partijen in de Tweede Kamer komen.

Jongeren betrekken bij de verkiezingen

De Scholierenverkiezingen zijn een toegankelijke manier om jongeren te betrekken bij de verkiezingen en om hen het stemproces te laten ervaren. De jongeren bemensen doorgaans zelf het ‘stembureau’ op hun school. Ze nemen stempassen in ontvangst, reiken stembiljetten uit en zien erop toe dat alles netjes en eerlijk verloopt. Eric Stokkink, directeur van ProDemos: “Nog nooit hebben zoveel leerlingen en studenten gestemd bij de Scholierenverkiezingen. Daar ben ik blij mee en trots op. De Scholierenverkiezingen hebben vaak een voorspellende waarde. Ik hoop dat de opkomst morgen net zulke records laat zien.”

De uitslag is terug te vinden op scholierenverkiezingen.nl. Hier zijn ook alle uitslagen van eerdere verkiezingen te zien, zoals in 2017 en 2021.  Ook kun je de uitslagen hier per provincie, gemeente en school bekijken.

Laatste Nieuws