Recordaantal gebruikers voor StemWijzer: 9,1 miljoen

De StemWijzer voor de Tweede Kamerverkiezing 2023 is ruim 9,1 miljoen keer volledig ingevuld. Daarmee is het de meest gebruikte stemhulp ooit in Nederland. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing van 2021 werd de StemWijzer 7,8 miljoen keer ingevuld.  

Stemhulpen zijn een belangrijk informatiemiddel voor kiezers wanneer zij zich oriënteren op hun stemkeuze. Door de StemWijzer te gebruiken zien mensen hoe de politieke partijen denken over 30 onderwerpen die spelen tijdens deze verkiezingen. In de laatste drie dagen is de StemWijzer bijna 3 miljoen keer ingevuld. Traditiegetrouw is dit de drukste periode voor de StemWijzer. 

Eric Stokkink, directeur ProDemos: ‘Het gebruik van de StemWijzer was nog nooit zo omvangrijk. Het is mooi dat de StemWijzer mensen kan helpen om beter geïnformeerd te gaan stemmen.’

Belangrijke onderwerpen  

In de StemWijzer kunnen gebruikers aangeven welke onderwerpen ze ‘extra belangrijk’ vinden. Deze onderwerpen tellen dubbel mee in het eindresultaat. Gebruikers kunnen toestemming geven dat deze informatie wordt verzameld. De onderwerpen die door deze gebruikers het vaakst werden aangevinkt als ‘extra belangrijk’ zijn: 

  1. Prijs benzine
  2. Minimumloon
  3. Eigen risico zorgverzekering
  4. Belasting op vermogen
  5. Huurstijging

Opvallende overeenstemmingen  

In de statistieken van de StemWijzer is ook per stelling terug te zien hoe de gebruikers die daarvoor toestemming hebben gegeven, hebben geantwoord. Opvallend veel gebruikers zijn het eens met de stelling over voltooid leven: ‘Mensen die vinden dat ze klaar zijn met hun leven, moeten hulp kunnen krijgen bij zelfdoding’ (82% eens) en minimumstraffen: ‘Er moeten minimumstraffen komen voor mensen die zwaar geweld gebruiken’ (81% eens).

Verdeeldheid over stellingen

Over andere stellingen zijn de meningen meer verdeeld. Zo is 45% van de StemWijzer-gebruikers vóór afschaffing van het eigen risico in de zorg en 44% tegen. Ook over ov voor 65-plussers zijn de meningen verdeeld, 46% wil dat mensen vanaf 65 jaar gratis met de trein, tram en bus kunnen reizen, 43% is het daar niet mee eens. 10% van de gebruikers koos de optie ‘geen van beide’.

ProDemos-stemhulpen  

Ook andere stemhulpen van ProDemos zijn de afgelopen weken veel gebruikt. Young Voice, dé stemhulp voor jongeren, werd bijna 260.000 keer ingevuld. De StemmenTracker, die een terugblik geeft op hoe partijen hebben gestemd in de afgelopen Tweede Kamerperiode, werd bijna 180.000 keer ingevuld.  

Laatste Nieuws