Minister Robbert Dijkgraaf (OCW) bezoekt Verkiezingsfestival in Rotterdam

Dinsdag 21 november was demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op het Albeda in Rotterdam. Daar werd de hele dag een Verkiezingsfestival georganiseerd − de laatste in een reeks van zeven door heel Nederland. In het kader van de aankomende Tweede Kamerverkiezing discussieerden studenten met (kandidaat-)Kamerleden, maakten ze hun eigen campagneposter, deelden ze hun zorgen en frustraties op de Klaagmuur en beplakten ze de StickerStemWijzer. Minister Dijkgraaf maakte ‘s ochtends een ronde over het festivalterrein en sprak na afloop met een aantal studenten.

De afgelopen weken werden in Rotterdam, Den Haag, Emmen, Hardenberg, Zwolle en Groningen Verkiezingsfestivals georganiseerd door ProDemos en de Nationale Jeugdraad (NJR). Mbo-scholen veranderden voor één dag in een festivalterrein met diverse workshops en activiteiten. Op deze manier leerden honderden studenten over democratie, over de Tweede Kamer, én waarom het belangrijk is dat ze hun stem laten horen.

‘Veel mbo-studenten mogen voor de eerste keer stemmen’, aldus Fleur Poot, projectleider bij ProDemos. ‘Dat kan best spannend zijn. Een Verkiezingsfestival op school is een leuke en laagdrempelige manier om hen wegwijs te maken en te enthousiasmeren om te gaan stemmen.’

Foto: Brandon Baan

Bezoek minister Robbert Dijkgraaf

Rond 10.45 uur arriveerde demissionair minister Robbert Dijkgraaf op de locatie waar hij welkom werd geheten door onder andere Fleur Poot (projectleider ProDemos), Kimberley Snijders (voorzitter NJR) en Ahmet Dikbaş (programmaleider programmabureau Strategie & Gelijke Kansen Albeda). Samen met hen maakte de minister een ronde over het festivalterrein.

Na het festivalterrein voegde de minister zich bij een grote groep studenten om met hen verder te praten over het belang van burgerschap en democratie. De studenten had vragen voorbereid voor de minister over onderwerpen als stagevergoedingen en de basisbeurs, maar er werd ook gesproken over het algemene beeld van het mbo. En de minister benadrukte uiteraard hoe belangrijk het is dat alle studenten gebruikmaken van hun stemrecht, want elke stem telt.

Foto: Brandon Baan

Vandaag, woensdag 22 november, kunnen de studenten van 18 jaar en ouder naar de stembus, samen met alle andere kiesgerechtigde Nederlanders. ProDemos, NJR, Albeda en de minister hopen uiteraard op een hoge opkomst onder de studenten.

Laatste Nieuws