Huis voor democratie en rechtsstaat

Rondleiding Eerste Kamer

Eerste Kamer plenaire zaal

Ga met onze enthousiaste gidsen mee op rondleiding in het gebouw van de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer is medewetgever en controleert de regering. Nadat een wetsvoorstel is goedgekeurd door de Tweede Kamer, gaat het voorstel naar de Eerste Kamer. De Eerste Kamer huist in de periode dat het Binnenhof wordt gerenoveerd in het oude gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden aan de Kazernestraat, vlakbij het oude vertrouwde Binnenhof. Waar de 17e-eeuwse zaal op het Binnenhof ruimschoots voorzien was van schilderingen en gouden details, is het nieuwe onderkomen juist modern ingericht. Wel is de herkenbare groene kleur terug te zien in de aankleding. Tijdens de rondleiding bezichtig je deze tijdelijke locatie van de Eerste Kamer.

Onze gids verwelkomt je graag in het gebouw van de Eerste Kamer. Tijdens de rondleiding hoor je meer over de taken van de Eerste Kamer, de geschiedenis en de inrichting van het gebouw. Ook komen spraakmakende wetsvoorstellen die de afgelopen decennia door de Eerste Kamer zijn aangenomen of verworpen ter sprake? Er is genoeg ruimte om vragen te stellen aan de gids.

Praktische informatie

  • Duur: de rondleiding duurt 45 minuten.
  • Startlocatie: De rondleiding naar de Eerste Kamer start op het pleintje voor de ingang aan Kazernestraat 52, Den Haag. De gids komt hier naartoe en neemt de groep vervolgens gezamenlijk mee naar binnen.
  • Per rondleiding is er plek voor 20 deelnemers.
  • De rondleiding is Nederlands gesproken.

Tickets

De prijs van een ticket voor de rondleiding naar de Eerste Kamer is € 6,00.

Tickets voor deze rondleiding kunnen worden gekocht via ons online reserveringssysteem. Van 18 juli tot 27 augustus 2022 kun je ook tickets kopen aan de balie in de sublocatie van ProDemos: de ProDemos Studio’s. Het adres van de ProDemos Studio’s is Anna van Buerenplein 2, 2595 DA Den Haag. Deze locatie is van maandag tot vrijdag geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Let op! Iedereen vanaf 14 jaar moet een geldig ID-bewijs kunnen laten zien en er gelden veiligheidsmaatregelen in het gebouw. Lees hier meer over de aanmeld- en identificatieplicht.


Andere rondleidingen

Rondleiding Tweede Kamer: Onze gids leidt je rond in het gebouw van de Tweede Kamer. Je bezoekt de zalen waar wordt vergaderd en krijgt uitleg over de taken van de Tweede Kamer. Ook hoor je meer over de geschiedenis en mag je al jouw vragen stellen. Lees hier meer.

Familierondleiding naar de Tweede Kamer: Op pad met (klein)kinderen? Ga dan mee met de Familierondleiding. Aan de hand van opdrachten en puzzels ontdekken kinderen wat politiek is en wat de Tweede Kamer doet. Ook leuk voor volwassenen! Lees hier meer.

Let op: Wanneer je rondleidingen wilt combineren, kost het wat tijd om van de ene locatie naar de andere locatie te lopen. Houd hier rekening mee bij het boeken van je tijdsloten. Onze rondleiders hebben een strak schema en kunnen helaas niet blijven wachten als je te laat bent.