Huis voor democratie en rechtsstaat

Rondleiding Eerste Kamer

Eerste Kamer plenaire zaal

De Eerste Kamer huist in de periode dat het Binnenhof wordt gerenoveerd in het oude gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden aan de Kazernestraat, vlakbij het oude vertrouwde Binnenhof. Waar de 17e-eeuwse zaal op het Binnenhof ruimschoots voorzien was van schilderingen en gouden details, is het nieuwe onderkomen juist strak. Wel is de herkenbare groene kleur terug te zien in de aankleding. De Eerste Kamer is medewetgever en controleur van de regering. Nadat een wetsvoorstel is goedgekeurd door de Tweede Kamer, gaat het voorstel naar de Eerste Kamer.

Vanaf half maart worden er weer rondleidingen naar de Eerste Kamer aangeboden. Ben jij benieuwd naar de tijdelijke locatie van de Eerste Kamer? Wil je meer horen over de spraakmakende wetsvoorstellen die de afgelopen decennia door de Eerste Kamer zijn aangenomen of verworpen? Of wil je gewoon meer horen over de dagelijkse bezigheden van de Eerste Kamerleden? Tijdens onze rondleiding naar de Eerste Kamer is het allemaal mogelijk. Eén van onze enthousiaste gidsen neemt je mee door het gebouw en er is genoeg ruimte om vragen te stellen.

Praktische informatie

  • Duur: 45 minuten
  • Prijs: € 6,- per persoon.
  • Verzamelpunt: Het pleintje voor de ingang van de Eerste Kamer aan de Kazernestraat 52. De gids komt hier naartoe en neemt de groep vervolgens gezamenlijk mee naar binnen.
  • Tickets: Boek je via ons online reserveringssysteem of aan de balie van ons Bezoekerscentrum. Er is per rondleiding plek voor 30 deelnemers.
  • Taal: De rondleiding naar de Eerste Kamer wordt op het moment alleen in het Nederlands gegeven. Helaas is er ook (nog) geen audioguide beschikbaar.

Let op:

  • In de Eerste Kamer gelden veiligheidsmaatregelen, zie ook de website van de Eerste Kamer. Zo moet je onder andere door een detectiepoortje.

Breng ook een bezoek aan de Tweede Kamer!

Onze rondleidingen zijn los te boeken waardoor je je eigen programma kunt samenstellen. Lees hier meer over onze rondleiding naar de Tweede Kamer.

Let op: Het kost wat tijd om van de ene locatie naar de andere locatie te lopen. Houd hier rekening mee bij het boeken van je tijdsloten. Onze rondleiders hebben een strak schema en kunnen helaas niet op je wachten als je te laat bent.