Huis voor democratie en rechtsstaat

Meestgestelde vragen

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, hebben we een overzicht gemaakt van de meestgestelde vragen.

1. Welke parlementsgebouwen zijn te bezichtigen tijdens een rondleiding?
ProDemos heeft toegang tot de tribunes van de Ridderzaal, Eerste en Tweede Kamer. Wij hebben geen toegang tot overige gebouwen. Het aanbod is per dag verschillend. In het online reserveringssysteem is te zien welke gebouwen beschikbaar zijn.

Let op: In de Eerste en Tweede Kamer gelden veiligheidsmaatregelen, zie ook de website van de Tweede Kamer.

2. Zijn de gebouwen rolstoelvriendelijk?
De Eerste en Tweede Kamer beschikken over een lift en zijn rolstoeltoegankelijk. De Ridderzaal (en daarbij de filmzaal) is niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten.

3. Hoe kan ik reserveren voor een rondleiding?
Boekingen voor rondleidingen gaan online via ons reserveringssysteem of aan de balie in het bezoekerscentrum van ProDemos. Het is niet mogelijk om opties te plaatsen voor rondleidingen of telefonisch te reserveren. Mocht u later besluiten toch niet te komen, dan kunnen wij u helaas geen geld teruggeven.

4. Hoe boek ik een groeps- of privérondleiding?
Dat kan op de volgende manieren:

  1. Via ons online reserveringssysteem. Wanneer er nog geen boekingen zijn voor een rondleiding kunt u alle kaarten opkopen voor een privérondleiding.
  2. Voor privérondleidingen is het mogelijk om op factuur te betalen. Stuur uw verzoek naar arrangement@prodemos.nl met de gewenste datum, tijdstip en adresgegevens. NB: Wegens omstandigheden is het tijdelijk (zeker tot november 2019) niet mogelijk om via deze weg nieuwe boekingen te doen.

ProDemos geeft geen (groeps)kortingen.

5. Waar gaat de film over die tijdens de (meeste) rondleidingen wordt getoond?
De film is een korte film van 10 minuten en gaat over de ontstaansgeschiedenis van het Binnenhof. Deze film wordt niet vertoond bij de Staten-Generaaltour.

6. Waar kan ik parkeren?
De garages Plein, Grote Markt, Malieveld, Muzeplein, Toernooiveld en Torenplein liggen allemaal op loopafstand van het bezoekerscentrum van ProDemos.

7. Zijn de rondleidingen leuk voor kinderen?
Speciaal voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar hebben wij een Kinderrondleiding. Deze is vaak op zaterdag en in vakanties wanneer de Ridderzaal toegankelijk is. Wilt u met uw kind de Eerste en Tweede Kamer bezoeken, dan kunt u ook mee met een reguliere rondleiding. Vanwege de duur raden we dit echter af voor kinderen onder de acht jaar.

8. Is de rondleiding gratis of goedkoper voor kinderen?
Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee, voor kinderen van 4 jaar en ouder dient een ticket te worden gekocht.

9. Worden er ook Engelstalige rondleidingen gegeven?
Rondleidingen bij ProDemos zijn standaard in het Nederlands. Buitenlandse gasten (max. 6 per groep) kunnen aansluiten met een audiotour in vijf verschillende talen: Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans. Voor de talen Chinees, Japans, Pools en Russisch zijn hand-outs beschikbaar.
Wilt u een Engelstalige rondleiding voor een groep boeken, neem dan contact op met onze afdeling Arrangementen door een mail te sturen of te bellen naar 070 – 7570200.

10. Waar beginnen de rondleidingen?
De rondleidingen beginnen in het Bezoekerscentrum van ProDemos: Hofweg 1, 2511 AA, Den Haag. (Dit is naast café Dudok.), tenzij anders aangegeven.

11. Moet ik een identiteitsbewijs meenemen?

In Nederland geldt sowieso de identificatieplicht voor iedereen van 14 jaar en ouder. Zonder geldig paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of Nederlands vreemdelingendocument kom je de Tweede Kamer dan ook niet binnen!

12. Waar vind ik de algemene voorwaarden?
De algemene voorwaarden staan op deze pagina.