Huis voor democratie en rechtsstaat

Meestgestelde vragen

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, hebben we een overzicht gemaakt van de meestgestelde vragen.

1. Welke parlementsgebouwen zijn te bezichtigen tijdens een rondleiding?

ProDemos heeft toegang tot de tribunes van de Ridderzaal, Eerste en Tweede Kamer. Wij hebben geen toegang tot overige gebouwen. Het aanbod is per dag verschillend. In het online reserveringssysteem is te zien welke gebouwen beschikbaar zijn.

Let op: In de Eerste en Tweede Kamer gelden veiligheidsmaatregelen, zie ook de website van de Tweede Kamer.

2. Aanmeldplicht Tweede Kamer

Voor een bezoek aan de Tweede Kamer geldt een aanmeld- en identificatieplicht. Zonder aanmelding vooraf en een geldig ID-bewijs kun je de Tweede Kamer niet bezoeken. Meer informatie over de registratieplicht.

3. Zijn de gebouwen rolstoelvriendelijk?

De Eerste en Tweede Kamer beschikken over een lift en zijn rolstoeltoegankelijk. De Ridderzaal (en daarbij de filmzaal) is niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten.

4. Hoe kan ik reserveren voor een rondleiding?

Boekingen voor rondleidingen gaan online via ons reserveringssysteem of aan de balie in het bezoekerscentrum van ProDemos. Het is niet mogelijk om opties te plaatsen voor rondleidingen of telefonisch te reserveren. Mocht u later besluiten toch niet te komen, dan kunnen wij u helaas geen geld teruggeven.

5. Hoe boek ik een groeps- of privérondleiding?

Dat kan op de volgende manieren:

  1. Via ons online reserveringssysteem. Wanneer er nog geen boekingen zijn voor een rondleiding kunt u alle kaarten opkopen voor een privérondleiding.
  2. Voor privérondleidingen is het mogelijk om op factuur te betalen. Stuur uw verzoek naar info@prodemos.nl.

ProDemos geeft geen (groeps)kortingen.

6. Waar gaat de film over die tijdens de (meeste) rondleidingen wordt getoond?

De film is een korte film van 10 minuten en gaat over de ontstaansgeschiedenis van het Binnenhof. Deze film wordt niet vertoond bij de Staten-Generaaltour.

7. Waar kan ik parkeren?

De garages Plein, Grote Markt, Malieveld, Muzeplein, Toernooiveld en Torenplein liggen allemaal op loopafstand van het bezoekerscentrum van ProDemos.

8. Zijn er regels voor een bezoek aan de Tweede Kamer waar ik rekening mee moet houden?

Het bijwonen van een plenaire vergadering in de Tweede Kamer is aan regels gebonden. Zo is het niet toegestaan om, in woord of gebaar, te reageren op wat er in de plenaire zaal door politici wordt gezegd. Verder gelden de volgende regels als je de Tweede Kamer bezoekt:

  • Bezoekers van de Tweede Kamer moeten zich kunnen legitimeren.
  • Bezoekers en gasten moeten door detectiepoortjes.
  • Bagage van bezoekers en gasten wordt gescand.
  • Bezoekers aan de publieke tribune dienen jas en tas in een kluis op te bergen.
  • De kluisjes bij de publieksgarderobes(s) worden aan het einde van de vergaderingen(en) gecontroleerd en geleegd.
  • In overheidsgebouwen geldt de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding. Dit betekent dat kleding die het gezicht geheel bedekt of waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn, niet is toegestaan in het Tweede Kamergebouw.
  • Het is niet toegestaan om foto’s te nemen vanaf de publieke tribune.
  • Voor alle aanwezigen in het Tweede Kamergebouw geldt: volg in alle gevallen de aanwijzingen van de Beveiligingsdienst op.

9. Zijn de rondleidingen leuk voor kinderen?

Speciaal voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar hebben wij een Kinderrondleiding. Deze is vaak op zaterdag en in vakanties wanneer de Ridderzaal toegankelijk is. Wilt u met uw kind de Eerste en Tweede Kamer bezoeken, dan kunt u ook mee met een reguliere rondleiding. Vanwege de duur raden we dit echter af voor kinderen onder de acht jaar.

10. Is de rondleiding gratis of goedkoper voor kinderen?

Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee, voor kinderen van 4 jaar en ouder dient een ticket te worden gekocht.

11. Worden er ook Engelstalige rondleidingen gegeven?

Rondleidingen bij ProDemos zijn standaard in het Nederlands. Buitenlandse gasten (max. 6 per groep) kunnen aansluiten met een audiotour in vijf verschillende talen: Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans. Voor de talen Chinees, Japans, Pools en Russisch zijn hand-outs beschikbaar.

Let op: Het is niet bij elke rondleiding mogelijk om als niet-Nederlands sprekende deelnemer aan te sluiten! In het online reserveringssysteem zie je of je wel of niet een audioguide of hand-out kunt reserveren.

12. Waar beginnen de rondleidingen?

De rondleidingen beginnen in het Bezoekerscentrum van ProDemos: Hofweg 1, 2511 AA, Den Haag. (Dit is naast café Dudok.), tenzij anders aangegeven.

13. Waar vind ik de algemene voorwaarden?

De algemene voorwaarden staan op deze pagina.

Aanmeldplicht Tweede Kamer

Binnenkort breng je met ProDemos een bezoek aan Politiek Den Haag. Tijdens de rondleiding breng je (mogelijk) ook een bezoek aan de Tweede Kamer. We zijn daar van harte welkom, maar om de Tweede Kamer te bezoeken moet je je van tevoren aanmelden. Voor wie? Als je de Tweede Kamer...

Lees meer »

Coronamelding

Geen fysieke activiteiten t/m 16 mei 2021, en tot de zomer definitief geen Haagse schoolprogramma's. Online programma's zijn wel mogelijk.
Bekijk het actuele aanbod