Huis voor democratie en rechtsstaat

Rondleidingen

ProDemos organiseert rondleidingen door de verschillende gebouwen op het Binnenhof.

Rondleiding door politiek Den Haag

Door de eeuwen heen is het Haagse Binnenhof het centrum geweest van het staatkundig leven in Nederland en dat is het nu nog. Het middelpunt van het Binnenhof is de Ridderzaal. Een rondleiding van ProDemos gaat door de Ridderzaal en/of de Eerste en/of de Tweede Kamer der Staten-Generaal.De rondleidingen beginnen op de Hofweg 1 in de ontvangstruimte van het Bezoekerscentrum van ProDemos, gelegen naast café Dudok. U kunt kiezen uit de volgende programma’s:

  • Film en bezoek Ridderzaal (+/- 45 min, € 5,50 p.p.)
  • Film, bezoek Ridderzaal en bezoek Tweede Kamer (+/- 90 min, €9,50 p.p.)
  • Staten-Generaaltour (complete tour): uitgebreide rondleiding naar de Eerste én Tweede Kamer met een bezoek aan de Ridderzaal (+/- 90 min, € 11,- p.p.)
  • Staten Generaaltour: uitgebreide rondleiding naar de Eerste én Tweede Kamer en het Binnenhof (+/- 90 min, € 11,- p.p.)

Direct boeken? Dat kan via ons online reserveringssysteem.

De voertaal van de rondleidingen is Nederlands. Buitenlandse gasten (max. 6 per groep) kunnen aansluiten bij een gewone rondleiding en krijgen dan een headset met audiotour. De audiotour is beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans.
Daarnaast hebben we hand-outs met informatie in het Chinees, Japans, Pools en Russisch.

Renovatierondleiding

De eeuwenoude Ridderzaal, de statige Eerste Kamer en de moderne Tweede Kamer. Van buiten zou je misschien niet zeggen dat het Binnenhof hard aan renovatie toe is. Maar achter de schermen is sprake van een ander beeld. Technische installaties zijn vaak verouderd en ook op het gebied van (brand)veiligheid is niet alles up to date. Daarom wordt het Binnenhof vanaf 2020 in 5.5 jaar gerenoveerd.

Tot die tijd kunt u terecht bij ProDemos voor een speciale renovatierondleiding. De rondleiding is ontwikkeld in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf. Tijdens de rondleiding bezoekt u de Eerste en Tweede Kamer en wandelt u over het Binnenhof.

De rondleiding duurt 2 uur en kost € 11,00 per persoon. We bieden de rondleiding aan op de donderdagen om 11.15 uur. Het boeken van tickets kan via ons online reserveringssysteem. Een privé-renovatierondleiding kunt u boeken via onze afdeling Arrangementen (arrangement@prodemos.nl).

Rondleidingen op thema

ProDemos biedt verschillende themarondleidingen aan. Deze worden op een vast moment in het jaar verzorgd. In de periode waarin de themarondleiding plaats vindt, treft u op deze pagina en in onze agenda meer informatie over de rondleiding.

  • Politieke Moorden (eind oktober/begin november)
  • Politieke Powervrouwen (rond Internationale Vrouwendag: 8 maart)
  • Het Binnenhof en de Tweede Wereldoorlog (rond 4 en 5 mei)

Slecht ter been?
Let op: de Ridderzaal en de filmzaal zijn niet toegankelijk voor rolstoelers en mensen die zeer slecht ter been zijn, omdat deze alleen per trap bereikbaar zijn. Overweeg in dat geval de rondleiding ‘Binnenhof zonder drempels‘.

Speciale rondleidingen

Naast de reguliere rondleidingen kunt u ook kiezen voor onze speciale rondleidingen:2017_coe_logos_all-black_translations_en-us-uk

Veiligheidsmaatregelen
In de Eerste en Tweede Kamer gelden veiligheidsmaatregelen, zie ook de website van de Tweede Kamer.

Reserveren 

Het aanbod van mogelijke rondleidingen verschilt per dag. Een overzicht van het actuele aanbod ziet u in ons reserveringssysteem, waar u ook online de tickets kunt bestellen. Online reserveren is aanbevolen.

Naar het reserveringssysteem >>

Groepsboekingen

Rondleiding Tweede KamerWilt u met een groep het Binnenhof bezoeken? Dan bent u bij ProDemos aan het juiste adres!

–> ga naar onze mogelijkheden voor groepen

Groepsarrangementen

Heeft u een verzoek buiten de reguliere rondleidingen om, dan denken wij graag met u mee wat de mogelijkheden zijn, denk aan:

Neem voor een programma op maat contact op met Olga de Rooy (arrangement@prodemos.nl, tel. 070-7570200).

Algemene voorwaarden

Wij wijzen u graag op onze algemene voorwaarden.


Voorproefje zien?

In dit filmpje leidt onze collega Rixt Riemersma presentatrice Wytske Kenemans rond over het Binnenhof, in de Ridderzaal, de Eerste én de Tweede Kamer. Uit het RTL-programma Nederland heeft het!