Huis voor democratie en rechtsstaat

Meestgestelde vragen

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, hebben we een overzicht gemaakt van de meestgestelde vragen.

Snelmenu


Rondleidingen

1. Welke parlementsgebouwen zijn te bezichtigen tijdens een rondleiding?

ProDemos heeft toegang tot de tribunes van de Ridderzaal, Eerste en Tweede Kamer. Wij hebben geen toegang tot overige gebouwen. Het aanbod is per dag verschillend. In het online reserveringssysteem is te zien welke gebouwen beschikbaar zijn.

Let op: In de Eerste en Tweede Kamer gelden veiligheidsmaatregelen, zie ook de website van de Tweede Kamer.

2. Aanmeldplicht Tweede Kamer

Voor een bezoek aan de Tweede Kamer geldt een aanmeld- en identificatieplicht. Zonder aanmelding vooraf en een geldig ID-bewijs kun je de Tweede Kamer niet bezoeken. Meer informatie over de registratieplicht.

3. Zijn de gebouwen rolstoelvriendelijk?

De Eerste en Tweede Kamer beschikken over een lift en zijn rolstoeltoegankelijk. De Ridderzaal (en daarbij de filmzaal) is niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Helaas kan per rondleiding naar de Eerste Kamer maar één persoon in een rolstoel per rondleiding mee.

4. Hoe kan ik reserveren voor een rondleiding?

Boekingen voor rondleidingen gaan online via ons reserveringssysteem of aan de balie in het bezoekerscentrum van ProDemos. Het is niet mogelijk om opties te plaatsen voor rondleidingen of telefonisch te reserveren. Mocht je later besluiten toch niet te komen, dan kunnen wij je helaas geen geld teruggeven.

5. Hoe boek ik een groeps- of privérondleiding?

Dat kan via ons online reserveringssysteem. Wanneer er nog geen boekingen zijn voor een rondleiding kun je alle kaarten opkopen voor een privérondleiding. Bel voor meer info 070 – 75 70 200 of mail naar info@prodemos.nl.

ProDemos geeft geen (groeps)kortingen.

6. Zijn er regels voor een bezoek aan de Tweede Kamer waar ik rekening mee moet houden?

Het bijwonen van een plenaire vergadering in de Tweede Kamer is aan regels gebonden. Zo is het niet toegestaan om, in woord of gebaar, te reageren op wat er in de plenaire zaal door politici wordt gezegd. Verder gelden de volgende regels als je de Tweede Kamer bezoekt:

  • Bezoekers van de Tweede Kamer moeten zich kunnen legitimeren.
  • Bezoekers en gasten moeten door detectiepoortjes.
  • Bagage van bezoekers en gasten wordt gescand.
  • Bezoekers aan de publieke tribune dienen jas en tas in een kluis op te bergen.
  • De kluisjes bij de publieksgarderobes(s) worden aan het einde van de vergaderingen(en) gecontroleerd en geleegd.
  • In overheidsgebouwen geldt de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding. Dit betekent dat kleding die het gezicht geheel bedekt of waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn, niet is toegestaan in het Tweede Kamergebouw.
  • Het is niet toegestaan om foto’s te nemen vanaf de publieke tribune.
  • Voor alle aanwezigen in het Tweede Kamergebouw geldt: volg in alle gevallen de aanwijzingen van de Beveiligingsdienst op.

7. Zijn de rondleidingen leuk voor kinderen?

Speciaal voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar hebben wij een Kinderrondleiding. Deze is vaak op zaterdag en in vakanties wanneer de Ridderzaal toegankelijk is. Wil je met jouw kind de Eerste en Tweede Kamer bezoeken, dan kunnen jullie ook mee met een reguliere rondleiding. Vanwege de duur raden we dit echter af voor kinderen onder de acht jaar.

8. Is de rondleiding gratis of goedkoper voor kinderen?

Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee, voor kinderen van 4 jaar en ouder dient een ticket te worden gekocht.

9. Worden er ook Engelstalige rondleidingen gegeven?

Rondleidingen bij ProDemos zijn standaard in het Nederlands. Echter verzorgen we ook regelmatig rondleidingen in het Engels. Kijk hiervoor in ons online reserveringssysteem.

10. Waar beginnen de rondleidingen?

De rondleiding naar de Ridderzaal begint in het Bezoekerscentrum van ProDemos: Hofweg 1, 2511 AA, Den Haag.
De rondleiding naar de Eerste Kamer begint op het pleintje voor de ingang aan Kazernestraat 52, 2514 CV, Den Haag.


Stadswandelingen

11. Waar beginnen de stadswandelingen?

De rondleidingen beginnen in het Bezoekerscentrum van ProDemos, tenzij anders aangegeven. Hofweg 1, 2511 AA, Den Haag. (Dit is naast café Dudok.)

12. Brengen we ook een bezoek aan gebouwen tijdens de wandeling?

Al onze wandelingen zijn in principe buiten. We gaan niet bij de gebouwen waar we langskomen naar binnen. De enige uitzondering is soms onze stadswandeling ‘Het Binnenhof in de Tweede Wereldoorlog’. Als je een bezoek wil brengen aan de Ridderzaal, Eerste of Tweede Kamer kun je mee met één van onze rondleidingen.

13. Worden er ook Engelstalige wandelingen gegeven?

Wandelingen met ProDemos zijn standaard in het Nederlands.

14. Hoe boek ik een groeps- of privéwandeling?

Dat kan via ons online reserveringssysteem. Wanneer er nog geen boekingen zijn voor een wandeling kun je alle kaarten opkopen voor een privéwandeling. Bel voor meer info 070 – 75 70 200 of mail naar info@prodemos.nl.

ProDemos geeft geen (groeps)kortingen.


Algemene vragen

15. Wat zijn de openingstijden van het Bezoekerscentrum?

Voor de actuele openingstijden van ons Bezoekerscentrum kun je kijken op de pagina Contact en route.

16. Waar kan ik parkeren?

De garages Plein, Grote Markt, Malieveld, Muzeplein, Toernooiveld en Torenplein liggen allemaal op loopafstand van het Bezoekerscentrum van ProDemos.

17. Waar vind ik de algemene voorwaarden?

De algemene voorwaarden staan op deze pagina.

18. Wat zijn jullie regels rondom corona?

In verband met de coronamaatregelen werken we met een bezoekersprotocol. Hierin lees je wat wij verwachten van bezoekers en wat bezoekers van ons mogen verwachten. Lees het protocol goed door voor je een bezoek brengt aan ProDemos.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via info@prodemos.nl of bel naar 070 – 7570200.

Aanmeldplicht Tweede Kamer

Binnenkort breng je met ProDemos een bezoek aan Politiek Den Haag. Tijdens de rondleiding breng je (mogelijk) ook een bezoek aan de Tweede Kamer. We zijn daar van harte welkom, maar om de Tweede Kamer te bezoeken moet je je van tevoren aanmelden. Voor wie? Als je de Tweede Kamer...

Lees meer »