Huis voor democratie en rechtsstaat

Voor het onderwijs

Voor docenten werkt ProDemos aan een scala van activiteiten en materialen, zoals verkiezingsgastlessen, animatiefilmpjes, scholierenverkiezingen, de website STEM, YoungVoice en mbo-verkiezingsfestivals.

Voor docenten werkt ProDemos aan een scala van activiteiten en materialen over de Provinciale Statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen van 2023.

Verkiezingsgastlessen (vo en mbo)

Vanaf 15 januari 2023 reizen onze gastdocenten door heel Nederland naar jouw school of mbo-instelling om gastlessen te geven over de verkiezingen. Door middel van een rollenspel leert de klas hoe de provinciale politiek werkt, waar de provincie over gaat en hoe je zelf invloed kunt uitoefenen.

Provinciespel

Leerlingen richten zelf de provincie in en leren zo dat overleg en debat nodig zijn in een democratie. Zeer actueel in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2023.

STEM-website

Een website vol werkvormen, filmpjes, quizzen, zodat je als docent zelf aandacht kunt besteden aan de verkiezingen in de les. Deze site gaat nu nog over de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 gaat. De komende maanden passen we hem aan voor de verkiezingen van 2023.

Scholierenverkiezingen (vo, mbo, praktijkonderwijs en speciaal onderwijs)

In verkiezingstijd organiseert ProDemos schaduwverkiezingen onder scholieren. Binnenkort kun je jouw scholieren aanmelden. Op website zijn dan later ook tips en hulpmiddelen te vinden voor het inrichten van een stembureau etc. Bovendien kun je er uitslagen vinden van eerdere scholierenverkiezingen.

De Scholierenverkiezingen worden altijd nauwgezet door de politiek en de media gevolgd. Want ze blijken een verrassend goede voorspellende waarde te hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen.

YoungVoice: dé stemhulp voor jongeren!

Jongeren gaan minder vaak stemmen dan gemiddeld. Eén van de redenen hiervoor is dat ze niet goed weten waar de verkiezingen over gaan, uit welke partijen ze kunnen kiezen en waar die partijen voor staan. Om ze hier meer inzicht in te geven, heeft ProDemos de stemhulp YoungVoice ontwikkeld, speciaal voor jongeren. 

Animatiefilmpjes met uitleg

We maken korte, heldere filmpjes met uitleg over de verkiezingen en het werk van de provincie en het waterschap.

Verkiezingsfestival (mbo)

Veel mbo-studenten mogen voor de eerste keer gebruikmaken van hun stemrecht. ProDemos vindt het belangrijk deze groep jonge mensen bewust te maken van de invloed die zij kunnen uitoefenen en hen te enthousiasmeren voor politiek en verkiezingen. Samen met de Nationale Jeugdraad (NJR) organiseert ProDemos daarom op een aantal mbo-instellingen een verkiezingsfestival. Het Verkiezingsfestival bestaat uit een programma met verschillende activiteiten zoals een workshop, vraaggesprekken met politici en feestelijke activiteiten in de kantine of de aula. Het doel is mbo-studenten te informeren over de verkiezingen en hen te motiveren om te gaan stemmen. 

Lesmateriaal

Wil je liever gewoon zelf een les geven over de verkiezingen? Kijk dan eens in onze database met lesmateriaal. Je kunt daarin bijvoorbeeld filteren op verkiezingen, op provincie, of waterschappen.