Huis voor democratie en rechtsstaat

Provinciale Statenverkiezingen

Vlaggen van de provincies aan de Hofvijver in Den Haag

Op 20 maart 2019 zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar waar gaat de provincie over en wat valt er te kiezen?

Voor zeven provincies komt er een StemWijzer van ProDemos: Noord-Holland,  Zuid-Holland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant, Flevoland en Limburg.

Gastdocenten van ProDemos komen in februari en maart 2019 graag langs bij organisaties om uitleg te geven over de verkiezingen. We hebben ook een verkiezingskrant met informatie in gewone taal. Tot slot hebben we voor het onderwijs allerlei lesmateriaal.

Lees hieronder meer:

StemWijzer Provinciale Staten 2019

StemWijzer voor de provincies – test uw politieke voorkeur!

Voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 hebben 7 provincies ons opdracht gegeven om een StemWijzer te maken: Flevoland Gelderland Limburg Overijssel Noord-Brabant Noord-Holland Zuid-Holland De StemWijzers zijn te vinden op www.stemwijzer.nl  Wat is de StemWijzer? De StemWijzer is de meest gebruikte stemhulp in verkiezingstijd. Door 30 stellingen met eens, oneens...

Lees meer »

Informatiebijeenkomsten over de verkiezingen

Met onze informatiebijeenkomst 'ProDemos schuift aan: Verkiezingsspecial' proberen we vooral mensen te bereiken die geen vertrouwen hebben in de overheid en/of in hun eigen vermogen om invloed uit te oefenen. We willen dat ook zij het gevoel krijgen dat hun mening er mag zijn en dat je niet gestudeerd hoeft te hebben om betrokken te zijn bij onze democratische rechtsstaat. We hebben ook een toolbox ontwikkeld waarmee organisaties zelf een bijeenkomst kunnen organiseren.

Lees meer »

Verkiezingskrant in gewone taal

Let op: De Verkiezingskrant in gewone taal is uitverkocht! U kunt hem nog wel downloaden via de link onder aan deze pagina. Deze Verkiezingskrant legt in gewone taal uit waar de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap over gaan.  Er staat in wat de provincie en het waterschap...

Lees meer »

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb)

“Ik word altijd zenuwachtig van de rij”, begint Wouter bij de vraag of hij stemmen moeilijk vindt. “En ik vind het stembiljet onduidelijk en ook zo groot.” Onder de titel ‘Stem jij ook?’ biedt ProDemos informatie over de verkiezingen, speciaal voor mensen met een licht verstandelijke beperking zoals Wouter.

Lees meer »