Tijdens het educatieve programma Democracity bouwen leerlingen samen aan hun eigen stad: gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen in de stad. Tijd dus om samen keuzes te maken. Om het eens te worden over die keuzes richten de leerlingen verschillende politieke partijen op, schrijven ze korte partijprogramma’s en gaan ze met elkaar in debat. Uiteindelijk wordt er gestemd en kan de stad afgebouwd worden.

Na het spel kunnen de leerlingen vragen stellen aan bijvoorbeeld de burgemeester, een wethouder of enkele raadsleden die aanwezig zijn. De leerlingen horen dan hoe het eraan toegaat in de echte gemeenteraad. Ook kunnen zij vragen stellen over actuele onderwerpen in de eigen gemeente.

Democracity wordt gespeeld in de raadzaal van de plaatselijke gemeente met behulp van een speelkleed en blokken met voorzieningen. Leerlingen mogen plaatsnemen op de raadzetels achter de microfoons. In twee uur tijd ervaren de leerlingen dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Zo maken zij op een laagdrempelige en speelse manier kennis met de gemeentepolitiek en democratische besluitvorming.

NB: Om de hoeveelheid informatie overzichtelijk te houden letten we nog niet al te gedetailleerd op de financiële consequenties van de keuzes. Bij een tweede uitvoering met dezelfde klas kan dat wel.

Voorbereiding en nabespreking

Bereid jouw leerlingen eventueel voor op het bezoek aan het gemeentehuis met onze lesbrief en bijbehorende PowerPoint. Om het leereffect te waarborgen raden we aan om de les ook na te bespreken.

Credits

Democracity is oorspronkelijk bedacht en ontwikkeld door de Koning Boudewijnstichting.

Over dit programmma

  • Dit programma is bedoeld voor:
    • Groep 7 & 8 van het (speciaal) basisonderwijs
    • Leerlingen van het vso met uitstroomprofiel vervolgonderwijs
    • Onder- en bovenbouw praktijkonderwijs
  • Aantal deelnemers: minimaal 10 tot maximaal 32 deelnemers. Wil je met meer dan 32 leerlingen komen? Boek dan voor meerdere groepen.
  • Engelstalige groepen leerlingen kunnen dit spel nu in het Engels spelen. Het aanbod geldt uitsluitend voor Engelstalige leerlingen, niet voor leerlingen in het tweetalig onderwijs. Vermeld a.u.b. bij de aanmelding dat de ingeschreven groep Engelstalig is.
  • Staat jouw gemeente niet genoemd in het reserveringssysteem maar heb je wel interesse in dit programma? Stuur dan een mail naar democracity@prodemos.nl. ProDemos legt het verzoek dan voor aan de betreffende gemeente.

Algemeen

  • ProDemos biedt dit programma gratis aan.
  • Het gehele programma wordt gegeven door een begeleider van ProDemos.
  • Voeg geen groepen van verschillende niveaus samen.
  • Zorg dat tijdens het programma minimaal één begeleidende docent aanwezig is, die de leerlingen kent.
  • De school regelt zelf het vervoer naar het gemeentehuis.
  • In het dossier ‘Goed voorbereid naar het gemeentehuis’ vind je praktische informatie over de voorbereiding en de dag zelf.

Na de aanvraag

  • Je kunt een programma tot 30 werkdagen voor de geboekte datum kosteloos annuleren. Annuleer je een gastles binnen deze termijn van 30 werkdagen, dan worden de gemaakte kosten per programma bij je in rekening gebracht. Bekijk onze algemene voorwaarden.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met democracity@prodemos.nl.


Werkzaam voor een gemeente en hebben jullie interesse in het aanbieden van Democracity voor basisscholen in de gemeente? Klik dan hier voor meer informatie over Democracity voor gemeenten.

Democracity sluit aan bij:

Primair onderwijs

  • Burgerschap PO (incl. SO vervolgonderwijs): conceptkerndoelen 5 en 6
  • Oriëntatie op Jezelf en de Wereld PO (incl. SO vervolgonderwijs): kerndoelen 36 en 37 

Voortgezet onderwijs

  • Burgerschap VO (incl. PrO en VSO vervolgonderwijs): conceptkerndoelen 5 en 6
  • Mens en maatschappij VO (incl. PrO): kerndoelen 36 en 44
  • Mens en maatschappij VSO vervolgonderwijs: kerndoelen 1 en 9 
Spelkleed inclusief blokken met voorzieningen.
Leerlingen overleggen samen over hun partijprogramma.
Een leerling kiest één van de voorzieningen voor haar partij.

Zowel van de leerlingen en de docenten als van raadsleden en griffiemedewerkers krijgt ProDemos vaak veel positieve reacties over Democracity:

Monica Michels van Moergastel, Directie OBS de Biezenkring

Wilde je even teruggeven dat Democracity hier weer in hele goede aarde is gevallen. De leerlingen en de leerkracht van groep 8 waren razend enthousiast. Mooi dat dit gebeurt in Dongen!

Juf Anneke

Democracity is een kindvriendelijke manier om met politiek, verschillende belangen en debatteren in aanraking te komen. De kinderen vonden het jammer dat het afgelopen was.

Een opmerking uit onze anonieme anquête

Doordat het vanaf het begin al meteen heel interactief was, waren de kinderen erg betrokken. Ik vond deze gastles zeker de moeite waard en hoop dat we vaker kunnen deelnemen aan dit project! Complimenten!