Nieuwe regering? Nieuwe werkvormen!

De nieuwe regering is geïnstalleerd en vandaag stond de hele ministerploeg met de koning op het bordes. Tijdens de formatie worden veel stappen gezet. Zeker deze formatie heeft daardoor lang geduurd. Maar wie zijn nu precies de nieuwe ministers? Welke plannen horen bij hen? En wat vindt de oppositie van de plannen uit het coalitieakkoord? Wij hebben een aantal werkvormen gemaakt voor verschillende onderwijsniveaus om de nieuwe regering te bespreken met jouw klas.

Primair onderwijs (lesbrief Aan de slag met…)

De nieuwe regering is aangetreden. Maar wat zijn de plannen van de nieuwe regering? En bij welk ministerie horen die plannen? In deze werkvorm maken de leerlingen een werkblad waarbij ze de plannen van de nieuwe regering beoordelen. Daarna bekijken ze bij welke minister de plannen horen. Ten slotte beantwoorden ze vragen over een filmpje van het Jeugdjournaal over de presentatie van het coalitieakkoord. Zo krijgen de leerlingen inzicht in onder andere welke nieuwe ministers en ministeries er zijn.

Vmbo-t/gl, havo en vwo (lesbrief Onderwijskrant Actueel)

De leerlingen bekijken een filmpje van de presentatie van het coalitieakkoord, daarna beantwoorden ze hier vragen over. Hierdoor krijgen de leerlingen inzicht in de verhouding tussen de vier regeringspartijen en wat er in het coalitieakkoord staat.

In de tweede werkvorm koppelen de leerlingen de reacties van de oppositie op het coalitieakkoord aan de juiste partijen. De meeste reacties zijn kenmerkend voor de partijen. Door deze opdracht zijn leerlingen beter in staat om politieke partijen te positioneren ten opzichte van elkaar.

Sommige ministers hebben al eerder in een kabinet gezeten, maar er zijn ook nieuwkomers. Leerlingen zoeken in deze oefening de juiste minister(s) bij een ministerie. Hierdoor leren zij de nieuwe bewindslieden van het kabinet kennen.

Praktijkonderwijs, vmbo-bb/kb en mbo entree (lesbrief Politiek in Praktijk)

Tijdens deze les ervaren de leerlingen middels een rollenspel dat de ministers in het nieuwe kabinet plannen maken, maar dat de volksvertegenwoordigers in de Tweede en Eerste Kamer de plannen moeten goedkeuren voordat de ministers ze mogen uitvoeren. Zo weten de leerlingen hierna precies hoe een nieuwe wet tot stand komt en ervaren zij dat de volksvertegenwoordigers de macht hebben in Nederland.

Voortaan al onze nieuwe werkvormen direct in je inbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor één van bovenstaande nieuwsbrieven!

Laatste Nieuws