Huis voor democratie en rechtsstaat

Provinciespel

Een jongvolwassen vrouw met knalrood haar en een bril zit aan een tafel met daarop een microfoon, waarin ze spreekt. Naast haar zitten twee klasgenoten, die naar haar luisteren.

In het Provinciespel richten jongeren hun eigen provincie in. Moet er meer streekvervoer komen, sneller internet of is het juist belangrijk dat er nieuwe bedrijventerreinen worden gebouwd? Moet de provincie jongerenhuisvesting stimuleren of inzetten op meer stageplaatsen? Welke voorzieningen moeten er komen, en waar? Jongeren beslissen samen namens politieke partijen die ze zelf oprichten.

Wat is het Provinciespel?

Tijdens het Provinciespel ligt midden in de Statenzaal een grote provincieplattegrond, met daarop enkele grote plaatsen en wegen. Het doel van het Provinciespel is dat studenten samen besluiten nemen over de inrichting van de provincie. Letterlijk. Zij ervaren tijdens het spel dat overleg, argumenten en een meerderheid nodig zijn in een democratische samenleving. Tegelijk wordt hun interesse gewekt voor democratische besluitvorming en ze leren globaal over welke onderwerpen het provinciale bestuur gaat. Tot slot kunnen de jongeren vragen stellen aan echte Statenleden en er op die manier achter komen of de vergaderingen in het echt ook zo verlopen.

Voor wie is het Provinciespel?

Het spel is geschikt voor het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. In sommige provincies is het spel ook geschikt gemaakt voor het basisonderwijs.

Hoe verloopt het Provinciespel?

In totaal duurt het programma 2 uur, inclusief een korte pauze. In die tijd beginnen de jongeren met vormen van politieke partijen onder begeleiding van een moderator van ProDemos of de provincie en richten ze daarna de provincie in door spelblokken te plaatsen op het Provinciespel-kleed. De Statenleden zijn er vaak het volledige programma bij en hebben een ondersteunende rol. Aan het einde van het spel in het gesprek met het Statenlid staan zij echt centraal en kunnen de studenten al hun vragen stellen.

NB: Het lukt de Provincie niet altijd een Statenlid te vinden dat aanwezig kan zijn. Dat is jammer, maar helaas niet te vermijden.

 

Praktische informatie

  • Voor wie: mbo-studenten, alle niveaus en leerjaren. Het Provinciespel is ook toegankelijk voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs.
  • Duur: 2 uur, inclusief korte pauze
  • Deelname: gratis voor scholen
  • Voorwaarden: groepsgrootte max. 30 studenten, geen samengevoegde klassen, uiterlijk 3 weken van tevoren boeken
  • Voorbereiding: het programma kan goed uitgevoerd worden zonder een voorbereidende les, maar als u dat toch graag wilt doen, kunt u zelf een les samenstellen via onze database met lesmateriaal.

Deelnemende provincies

Het spel is momenteel beschikbaar in de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Limburg, Overijssel, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland.

ProvincieVoor wie?Aanmelden
Drenthebasisonderwijs groep 7 en 8, praktijkonderwijs, vmbo bbl/kbl, mbo (entree/2/3/4)aanmelden
Frieslandbasisonderwijs groep 7 en 8, mbo en voortgezet onderwijsaanmelden
Gelderlandmbo en voortgezet onderwijsaanmelden
Limburgbasisonderwijs groep 7 en 8, mbo en voortgezet onderwijsaanmelden via: communicatie@prvlimburg.nl
Noord-Brabantmbo en voortgezet onderwijsaanmelden
Noord-Hollandmbo en voortgezet onderwijsaanmelden
Overijsselbasisonderwijs groep 8, vmbo bbl/kbl en mbo entreeaanmelden via: Overijssel doet mee
Utrechtmbo en voortgezet onderwijsaanmelden
Zuid-Hollandmbo en voortgezet onderwijsaanmelden
Flevolandmbo en voortgezet onderwijsaanmelden

Staat jouw provincie hier nog niet bij? Meld je interesse dan bij de Statengriffie van jouw provincie.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Karel Ploeger via k.ploeger@prodemos.nl of 070 757 0273.

Trailer Provinciespel

Item over Provinciespel Flevoland