Huis voor democratie en rechtsstaat

Docentenavond Maatschappijleer

Lees het verslag van de Docentenavond

Voor de liefhebber vond donderdag 14 februari, de avond voorafgaand aan de Docentendag Maatschappijleer, de Docentenavond plaats. Het programma had plaats in de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Het thema van de Docentenavond was de hernieuwing van het parlementaire stelsel, met als hoofdspreker prof. Tom van der Meer. Naast hoogleraar politieke wetenschappen aan de UvA is hij ook lid van de staatscommissie parlementair stelsel (in de volksmond ook wel de staatscommissie Remkes genoemd). Welke oplossingen stelt de staatscommissie parlementair stelsel voor om democratie, rechtsstaat en parlement te versterken? Zou de democratie gebaat zijn bij invoering van een bindend correctief referendum, early voting of een direct gekozen formateur? Versterken we de rechtsstaat met het instellen van een constitutioneel hof?

Na de lezing van Tom van der Meer volgden reacties van Marcel ten Hooven en Iris Korthagen. Marcel ten Hooven is auteur, journalist en vast medewerker van De Groene Amsterdammer. Zijn laatste boek is De ontmanteling van de democratie. Hoe de kunst van het samenleven verstoord raakt – en wat eraan te doen. Iris Korthagen is onderzoeker. Haar onderzoek richt zich onder andere op de invloed van digitalisering op de democratie en op de kansen die digitale middelen bieden om burgerbetrokkenheid te vergroten. Het inhoudelijk deel van het programma eindigde met een korte paneldiscussie waaraan Tom van de Meer, Marcel ten Hooven en Iris Korthagen deelnemen.

De Docentenavond werd traditioneel afgesloten met een borrel.

Praktische informatie

Wanneer: donderdag 14 februari

Waar: Eerste Kamer der Staten-Generaal (borrel bij café Dudok)

Prijs: € 37,50 per persoon