Huis voor democratie en rechtsstaat

Update coronavirus – bijgewerkt woensdag 11 maart 2020

maandag 2 maart 2020

Inmiddels zijn er in Nederland enkele honderden mensen die het coronavirus hebben opgelopen. Nu het virus zich verspreidt en het RIVM extra maatregelen treft, kunnen wij ons voorstellen dat dit vragen oplevert bij organisatoren en deelnemers van onze educatieve programma’s. ProDemos volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid, het RIVM en de landelijke GGD.

Educatieve programma’s voor scholen uit Noord-Brabant geannuleerd

Sinds afgelopen weekend adviseert het RIVM inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Aanvullend worden werkgevers opgeroepen medewerkers uit Noord-Brabant thuis te laten werken.

In verband met deze aanscherping heeft ProDemos verschillende maatregelen getroffen met betrekking tot onze educatieve programma’s.

In overleg met de Tweede Kamer is besloten een deel van de educatieve programma’s in Den Haag te annuleren. Deze maatregel heeft enkel betrekking op scholen uit Noord-Brabant, die voor deze week een educatief programma in Den Haag hadden geboekt. Er worden geen annuleringskosten in rekening gebracht.  De scholen ontvangen hierover persoonlijk bericht van ProDemos. Indien er reiskosten in rekening worden gebracht, kunnen scholen in het voorgezet onderwijs gebruik maken van de reiskostenregeling van ProDemos. Deze maatregel geldt in ieder geval tot en met vrijdag 20 maart. In de loop van deze week wordt besloten of er aanvullende maatregelen nodig zijn of dat de situatie is verbeterd.

ProDemos annuleert ook haar educatieve programma’s in de provincie Noord-Brabant zelf. Deze maatregel geldt voorlopig tot en met 18 maart. Er worden geen annuleringskosten in rekening gebracht. ProDemos benadert de scholen persoonlijk en zal in de komende periode contact opnemen om een nieuwe datum te vinden voor het gekozen programma.

Overige groepen en activiteiten in Den Haag

De overige educatieve programma’s, debatactiviteiten en rondleidingen naar de Eerste en Tweede Kamer gaan gewoon door. ProDemos adviseert haar bezoekers wel thuis te blijven indien zij milde klachten hebben én in een risicogebied zijn geweest, volgens de richtlijnen van het RIVM.

Om deelnemers goed te informeren heeft ProDemos informatiebordjes op de toiletten geplaatst met de maatregelen om verspreiding ter voorkomen. De Tweede Kamer staat het toe dat deelnemers van onze programma’s en rondleidingen mondkapjes dragen. Ook zijn er bij de Tweede Kamer extra punten voor bezoekers om handen te desinfecteren.

Om verspreiding van het virus te voorkomen volgt ProDemos de maatregelen van het RIVM. Zo worden er geen handen meer geschud. Als extra maatregelen heeft de organisatie besloten om een spelelement met muntjes tijdelijk niet meer uit te voeren en worden tablets en toetsenborden extra schoongemaakt.

Programma’s op locatie

De educatieve programma’s in de rest van Nederland – met uitzondering van Noord-Brabant – gaan gewoon door, tenzij gemeenten of scholen hun reservering zelf annuleren in verband het Coronavirus.