ProDemos viert Prinsjesdag met jongeren en volwassenen
Op dinsdag 17 september, Prinsjesdag, zette ProDemos zich in om jongeren én volwassenen op activerende wijze met onze democratie in aanraking te laten komen. Verschillende activiteiten zijn in een Prinsjesdag-jasje gestoken om zo invulling te geven aan de start van het parlementaire jaar. Tijdens de evenementen op Prinsjesdag lichtten educatieve begeleiders van ProDemos de werking van Prinsjesdag toe en het belang van deze tradities voor onze democratie en rechtsstaat.
Dit jaar nodigde ProDemos voor het eerst middelbare scholieren uit om een kijkje te nemen in de Koninklijke Schouwburg en langs de route die de Glazen Koets aflegt. En werd er de ‘Tafel van Democratie’ georganiseerd in Theater aan het Spui, een brunch met zo’n 120 bezoekers van buurthuizen, verenigingsleden en nieuwe Nederlanders, zoals statushouders en inburgeraars.
ProDemos-directeur Eric Stokkink: “Met deze activiteiten hoopt ProDemos een bescheiden bijdrage te leveren aan de geleidelijke vernieuwing van Prinsjesdag. Het is een mooi streven deze feestelijke en mooie dag in onze democratie meer eigentijds en verbindend te maken.”
Tafel van Democratie
Op dinsdagochtend organiseerde ProDemos in samenwerking met Het Nationale Theater, DB Evenementen, de Participatie Keuken en de Gemeente Den Haag de ‘Tafel van Democratie’. Dit is een brunch voor bezoekers van maatschappelijke en vrijwilligersorganisaties uit verschillende steden om hen kennis te laten maken met Prinsjesdag. Ze namen deel aan een educatief spelprogramma en keken vanaf de tribune naar de rijtoer en de Troonrede.
Activiteit voor middelbare scholieren
ProDemos verzorgt jaarlijks duizenden educatieve programma’s in Den Haag waarbij 100.000 leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo-studenten, onder begeleiding, kennis maken met politiek Den Haag. Normaal gesproken vinden deze programma’s niet plaats op Prinsjesdag omdat de leerlingen en studenten niet de Tweede Kamer kunnen bezoeken omdat deze gesloten is. Omdat Prinsjesdag een mooi moment is om kennis te maken met onze parlementaire democratie, deden we dit jaar samen met de Eerste Kamer een pilot met twee schoolklassen met zo’n 50 leerlingen uit het vierde jaar vmbo-tl/mavo van het d’Oultremontcollege uit Drunen, Noord-Brabant. Zij keken vanaf de tribune naar de rijtoer, volgden de Troonrede en brachten een bezoek aan de Koninklijke Schouwburg.
Haagse Stemmen, Het Kamergesprek en De Derde Kamer
Ook voor en na Prinsjesdag worden er programma’s aangeboden voor jong en oud. Het lespakket ‘De Derde Kamer‘ is ontwikkeld samen met de Eerste en Tweede Kamer om basisschoolleerlingen kennis te laten maken de democratische rechtsstaat en wordt geleverd in een koffertje. Er zijn inmiddels 6.849 koffertjes verspreid onder scholen door heel Nederland, waarmee 226.000 leerlingen in de week van Prinsjesdag aan de slag gaan met het lespakket. In het voorjaar van 2025 vindt de jaarlijkse debatfinale plaats in de Eerste Kamer.
De avond voorafgaand aan Prinsjesdag maakten ProDemos, Haagsch College en Nieuwspoort een Prinsjesdag-special van ‘Haagse Stemmen‘, mini-colleges van politiek journalisten. Onder leiding van presentator Vincent Rietbergen vertelden hoogleraar Bas Jacobs en politiek journalisten Elodie Verwij (AD) en Joost Vullings (1V) wat hen opvalt aan de plannen van de nieuwe regering.
De vrijdag na Prinsjesdag maakt ProDemos een aflevering van de politieke talkshow ‘Het Kamergesprek‘ over Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen. Presentator Kemal Rijken heeft te gast: John Bijl (hoofduitlegger), Martine Wolzak (Het Financieele Dagblad), Onno Ruding (oud-minister van Financiën) en Sarah Gagestein (communicatiedeskundige).