Kijk- en luistertips over democratie en rechtsstaat #10

Graag attenderen we je weer op recente podcasts, interviews, online lezingen en (digitale) tools, die te maken hebben met democratie en rechtsstaat. Dat doen we op Twitter, waarna we de beste 10 tips hier verzamelen. Dit is aflevering #10, met natuurlijk extra veel aandacht voor de verkiezingen.

1. Luistertip: Waar moet je op letten in de rellendiscussie?

 Relschoppers, oproerkraaiers en schorriemorrie: in Den Haag gebruikte iedereen zijn eigen kwalificaties voor degenen die alweer een tijdje terug relden in verschillende gemeentes in Nederland. In deze aflevering van Haagse Zaken bieden Mark Lievisse Adriaanse en Folkert Jensma een soort handboek politieke reflexen bij die rellen en proberen die van context en duiding te voorzien. Je hoort of het demonstratierecht ingeperkt kan worden, hoe het zit met de geweldsmonopolie en wie nou precies bevoegd is om op welke manier in te grijpen.

Luister naar de podcast Haagse Zaken van NRC

2. Kijktip: Kijk De Nabeschouwing van ProDemos en HP/De Tijd na elk lijsttrekkersdebat

ProDemos, StemWijzer en HP/De Tijd presenteren De Nabeschouwing: een talkshow waarin wetenschappers als Tom van der Meer en journalisten als Ton F. van Dijk de zes grote lijsttrekkersdebatten op tv en radio analyseren in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. De talkshow vindt online plaats en is gratis live te volgen.

Kijk de talkshow na elk lijsttrekkersdebat

3. Leestip: Lokale democratie op zoek naar zichzelf

In het boek ‘Lokale democratie op zoek naar zichzelf’ spreken 14 burgemeesters en 7 hoofdredacteuren van regionale kranten zich uit over de staat van de Nederlandse lokale democratie. Dat levert een mooie staalkaart van democratische impressies op, democratiebeelden vanuit de regio.

Download het boek of bestel een gedrukt exemplaar

4. Luistertip: Hoe formuleer je je boodschap en hoe zorg je ervoor dat deze overkomt?

In de tweede aflevering van de podcast BKB Campaign Watch hebben presentatoren Esther Schüssler en Tim Meijer het over de boodschappen van de politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Hoe kom je tot een centrale boodschap? Hoe destilleer je hier een pakkende slogan uit? En hoe zorg je ervoor dat je boodschap overkomt bij de kiezer? Om een antwoord te vinden op deze vragen spreken ze met politiek-adviseur Joris Tjaden en schrijver en theatermaker Johan Fretz.

Luister naar de podcast op het Spotify-kanaal van BKB

5. Kijktip: Volksvergadering in de praktijk

Hoe kunnen burgers bijdragen aan een bloeiende, lokale democratie? Op onderzoek met de Verenigde Straten van Amsterdam.Dit is de tweede sessie in een lopend onderzoek naar de mogelijkheden voor een ‘Verenigde Straten van Amsterdam’: een volksvergadering waarin inwoners vanuit alle straten en buurten van Amsterdam hun wensen voor de stad naar voren brengen.

Kijk de livecast terug bij Pakhuis de Zwijger

6. Luistertip: Verkiezingsspecial over Europa in de verkiezingen

Waarom wordt er tijdens de campagne zo weinig over Europa gesproken? En wat willen de partijen met de EU? In deze verkiezingsspecial gaat Annette van Soest vanuit Nieuwspoort in gesprek met Mathieu Segers en met parlementair verslaggevers Stephane Alonso van NRC en Marleen de Rooy van de NOS. Zij duiken in de Europese standpunten van de partijen. Welke partij wil meer bevoegdheden overdragen aan Europese instituties? Wie is er voor Eurobonds?

Luister de podcast van Café Europa van Haagsch College

7. Leestip: Piraten, dieren, bejaarden – Wat stem jij? Alles over onze democratie

Na het lezen van dit boek van politica Sharon Gesthuizen weet een kind waarschijnlijk méér over de democratie en hoe de politiek werkt dan ouders. Wie bepalen alle regels en wetten in Nederland? Waarom hebben dieren en piraten hun eigen politieke partij? Mogen journalisten alles opschrijven wat ze denken of zijn daar toch regels voor? Het antwoord op deze vragen (en meer) staan in dit boek, waarin alles wordt uitgelegd over het ontstaan van onze democratie en hoe we die tegenwoordig toepassen. Ook vertellen diverse politici over hun werk en hoe ze daarmee mensen proberen te helpen.

Bekijk het boek bij uitgeverij Volt

8. Luistertip: Fadime Örgü en Jean Tillie over diversiteit in de Tweede Kamer

In de eerste aflevering van een tweeluik spreekt Maria Gayed met onderzoeker Jean Tillie en oud-politica Fadime Örgü over de ontwikkeling van culturele achtergronden in de Tweede Kamer. Ze spreken over de discussie kwaliteit vs. kwantiteit, positieve discriminatie en belangenbehartiging. Wat kunnen we uit het verleden leren? Hoe kan het dat de Tweede Kamer nog weinig kleur heeft? En met twee weken tot de verkiezingen is de grote vraag: hoe kan het beter?

Beluister de ProDemos Podcast

9. Lees- en kijktip: Waarom je je stem bij de verkiezingen niet moet laten afhangen van advertenties

Vanwege corona voeren politieke partijen hun verkiezingscampagne vooral online, vaak gericht op een specifieke groep mensen. De kans is groot dat daardoor niet alle informatie jou bereikt. Zo zorg je dat je toch goed geïnformeerd bent.

Lees en bekijk bij EenVandaag

10. Lees- en luistertip: Wat is de betekenis van de verkiezingen?

‘Stemmen’ is een verkiezingspodcast zonder peilingen, van De Correspondent en het politicologische blog Stuk Rood Vlees. In deze podcast geen analyses van het premiersdebat of speculaties over exitpolls, maar een blik op het politieke systeem en de machtsverhoudingen daarachter. In de eerste aflevering gaan we het hebben over de betekenis van verkiezingen. Scrol naar beneden voor verhelderende infographics en bronnen, en een samenvatting van de belangrijkste inzichten.

Lees en beluister bij De Correspondent

Laatste Nieuws