Corona-update (29 november 2021): komende tijd geen groepen naar de Tweede Kamer

Afgelopen vrijdag vond er weer een persconferentie plaats naar aanleiding van het aantal coronabesmettingen in Nederland. Na de persconferentie heeft de Tweede Kamer besloten geen groepen meer toe te laten.  Ook Kamerleden zelf mogen geen groepen ontvangen. Dit heeft helaas consequenties voor onze educatieve programma’s in Politiek Den Haag. De komende tijd kunnen we namelijk geen educatieve programma’s aanbieden met een bezoek aan de Eerste en Tweede Kamer. Mocht je de aankomende periode een of meerdere programma’s hebben geboekt dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op!

In deze update lees je welke mooie alternatieven we scholen kunnen bieden: fysiek in de klas, online en op het gemeentehuis. 

In de klas

Parlement op School 

Parlement op School is ons alternatief voor de Haagse programma’s, maar dan op de eigen school. De rode draad tijdens Parlement op School is de route van een ‘wens’ naar een ‘wet’. Leerlingen formuleren gezamenlijk een wetsvoorstel (een wens) en leren gedurende de dag de principes van de landelijke politiek.  

Parlement op School kan flexibel worden geboekt: de duur kan daarom van 110 minuten tot 5,5 uur zijn. In de periode 1 februari tot en met 16 maart kan Parlement op School niet geboekt worden. 

Meer informatie over Parlement op School 

Gastlessen in de klas 

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart 2022 bieden we een gratis verkiezingsgastles in de klas aan. In deze les ontdekken leerlingen wat de gemeente allemaal doet en op welke manier zij daar invloed op kunnen uitoefenen. Deze gastles duurt 45 tot 90 minuten. Uitvoering vindt plaats vanaf maandag 17 januari. 

Buiten de verkiezingsperiode kun je gebruik maken van ons overige aanbod aan gastlessen in de klas. Je kunt kiezen uit verschillende thema’s zoals grondrechten, politieke partijen en de Europese Unie. Een van onze gastdocenten behandelt dit thema op leuke en interactieve wijze met de klas. 

Meer informatie over programma’s in de klas (Let goed op het onderwijsniveau) 

Online

Omdat scholen regelmatig te maken hebben met leerlingen die vanuit huis onderwijs volgen, hebben we een aanbod aan gratis online gastlessen. Tijdens deze gastlessen behandelt een van onze gastdocenten het door jou gekozen thema via Teams. Zo kun je leerlingen bereiken die vanuit huis meedoen, maar eventueel ook de leerlingen die aanwezig zijn in de klas. De verkiezingsgastles bieden we ook online aan in de periode 17 januari tot 16 maart.

Buiten de verkiezingsperiode kun je onze andere online gastlessen aanvragen, zoals de online versies van de gastles Belastingbazen en de gastles Grondrechten. 

Meer informatie over onze online programma’s (Let goed op het onderwijsniveau) 

Op het gemeentehuis

Klassenbezoek@Gemeentehuis

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht is een programma op het gemeentehuis extra interessant. Tijdens Klassenbezoek@Gemeentehuis leren leerlingen hoe de lokale politiek werkt. Vervolgens spelen ze een politiek rollenspel. Daarbij worden ze geholpen door raadsleden.

Natuurlijk zijn we voor de uitvoering van dit programma afhankelijk van gemeenten. Het programma kan hierdoor niet in elke gemeente worden uitgevoerd.

Meer informatie over Klassenbezoek@Gemeentehuis

NB Voor leerlingen op het primair onderwijs, praktijkonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs bieden we het programma Democracity aan op het stadhuis.

 

Laatste Nieuws