Huis voor democratie en rechtsstaat

Maatschappelijke stage in politiek Den Haag

Geef je les aan leerlingen in de derde klas van vmbo bb/kb? Laat je leerlingen dan meedoen aan de spannendste maatschappelijke stage van Nederland: een week rondlopen op dé plek waar alles gebeurt: politiek Den Haag.

De leerlingen mogen politici het hemd van het lijf vragen, ervaren hoe het is om te werken bij de Tweede Kamer, en volgen verschillende interactieve onderdelen om zo hun politiek zelfvertrouwen te vergroten. Deze stage is daarom juist een kans voor de leerlingen die niet altijd het woord voeren in de klas, en die je een extra (politiek) steuntje in de rug wil geven. Door deelname aan deze waardevolle oefenmomenten kan juist hun zelfvertrouwen worden vergroot en ervaren ze dat ook zij verschil kunnen maken!

De Tweede Kamer biedt met ProDemos deze maatschappelijke stage (in principe) twee keer per jaar aan. De stage duurt één week en biedt per keer plaats aan 25 leerlingen van verschillende vmbo-scholen. Aan het eind van de stage ontvangt elke leerling een certificaat van deelname.

Lees hier een verslag van de maatschappelijke stage in mei 2022.

Stageweken 2022

De leerlingen krijgen tijdens de stageweek een unieke kans om van heel dichtbij het werk van de Tweede Kamer mee te maken. Op woensdag zijn de leerlingen ‘vrij’ van de stage, ze kunnen die dag dus lessen op school volgen of krijgen een écht dagje vrij.

Stageweek najaar: maandag 31 oktober tot en met vrijdag 4 november

Programmaonderdelen

  • Rondleiding door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.
  • Meewerken achter de schermen bij de Tweede Kamer. Bijvoorbeeld bij de beveiliging, het restaurant of de bodedienst.
  • Interview met Kamerleden.
  • Bezoek aan een commissievergadering/plenaire vergadering.
  • Interactieve leerzame activiteiten over politiek bij ProDemos zelf.

Voorwaarden

De stage is bedoeld voor leerlingen uit de derde klas van vmbo bb/kb, liefst met leerwegondersteuning (lwo). Leerlingen moeten zelfstandig naar Den Haag kunnen reizen. Scholen moeten zelf de reiskosten vergoeden. De stage vindt plaats onder schooltijd. per school kunnen enkele leerlingen deelnemen, de docent neemt niet deel aan het programma. Let op: ProDemos vergoedt niet de kosten voor overnachting, mocht dit nodig zijn.

Contact

Lijkt je dit interessant voor (enkele van) jouw leerlingen? Neem dan contact op met Margreet van Nieuwstad of vul dit formulier in.