Huis voor democratie en rechtsstaat

Provinciespel

In het Provinciespel richten jongeren hun eigen provincie in. Moet er meer streekvervoer komen, sneller internet of is het juist belangrijk dat er nieuwe bedrijventerreinen worden gebouwd? Moet de provincie jongerenhuisvesting stimuleren of inzetten op meer stageplaatsen? Welke voorzieningen moeten er komen, en waar? Jongeren beslissen samen namens politieke partijen die ze zelf oprichten.

 • Duur
  2 uur
 • Niveau
  HAVO / VWO, MBO, Praktijkonderwijs, VMBO, VSO
 • Locatie
  Provinciehuis

Nu Boeken

Tijdens het Provinciespel ligt midden in de Statenzaal een grote provincieplattegrond, met daarop enkele grote plaatsen en wegen. ‘Meer streekvervoer! Nee, meer groen! Nee, er moet een winkelcentrum komen.’  Wat voor voorzieningen moeten er komen, en waar? Je kunt denken aan echte bedrijventerreinen, snel internet of windmolens. Of aan welk beleidsterrein moet meer budget besteed worden. Daar beslissen de leerlingen over middels hun zelf opgerichte politieke partijen.

Doel

Het doel van het Provinciespel is dat leerlingen samen besluiten nemen over de inrichting van de provincie. Zij ervaren tijdens het spel dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Hun interesse wordt gewekt voor democratische besluitvorming en ze leren globaal over welke onderwerpen het provinciale bestuur gaat. Tot slot kunnen de leerlingen vragen stellen aan echte Statenleden en er op die manier achter komen of de vergaderingen in het echt ook zo verlopen.

Hoe verloopt het Provinciespel?

Het programma duurt 2 uur, inclusief een korte pauze. In die tijd vormen de jongeren (onder begeleiding van een moderator) politieke partijen, en richten ze de provincie in door spelblokken te plaatsen op het Provinciespel-kleed. De Statenleden zijn er vaak het volledige programma bij en hebben dan een ondersteunende rol. Aan het einde van het spel staan zij echt centraal en kunnen de studenten in het gesprek met de Statenleden al hun vragen stellen.

NB: Het lukt de Provincie niet altijd een Statenlid te vinden dat aanwezig kan zijn. Dat is jammer, maar helaas niet te vermijden.

 • Geschikt voor mbo, vmbo en havo/vwo (en in sommige provincies ook voor praktijkonderwijs)
 • Duur: 2 uur, inclusief korte pauze
 • Deelname is gratis voor scholen
 • Max. 30 studenten, geen samengevoegde klassen, uiterlijk 3 weken van tevoren boeken
 • Voorbereiding is niet nodig. Eventueel kun je zelf een les samenstellen via onze database met lesmateriaal.

Deelnemende provincies

Het spel is momenteel beschikbaar in de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Limburg, Overijssel, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland.

ProvincieVoor wie?Aanmelden
Drenthepraktijkonderwijs, vmbo bbl/kbl, mboaanmelden
Flevolandmbo en voortgezet onderwijsaanmelden
Frieslandmbo en voortgezet onderwijsaanmelden
Gelderlandmbo en voortgezet onderwijsaanmelden
Limburgmbo en voortgezet onderwijsaanmelden via: communicatie@prvlimburg.nl
Noord-Brabantmbo en voortgezet onderwijsaanmelden
Noord-Hollandmbo en voortgezet onderwijsaanmelden
Overijsselmbo en voortgezet onderwijsaanmelden
Utrechtmbo en voortgezet onderwijsaanmelden
Zeelandmbo en voortgezet onderwijsaanmelden
Zuid-Hollandmbo en voortgezet onderwijsaanmelden

Meer informatie

Neem bij vragen contact op met Karel Ploeger via k.ploeger@prodemos.nl of 070 757 0273.

Baas van Noord-Holland

Met de provincie Noord-Holland heeft ProDemos een structureel aanbod ontwikkeld om jongeren (van mbo en vo) op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met de provinciale politiek: ‘Baas van Noord-Holland’. Het aanbod bestaat uit een gastles Belastingbazen en het Provinciespel. Beide zijn gratis te boeken. Het mooiste is om een gastles te combineren met het Provinciespel.

Den Haag, 20191030, Het Provinciespel gespeeld in het Provinciehuis van Utrecht
Den Haag, 20191030, Het Provinciespel gespeeld in het Provinciehuis van Utrecht