Geef je les aan leerlingen in de derde klas van vmbo bb/kb? Laat je leerlingen dan meedoen aan de spannendste maatschappelijke stage van Nederland, namelijk een week rondlopen op dé plek waar alles gebeurt: politiek Den Haag.

De leerlingen mogen politici het hemd van het lijf vragen, ervaren hoe het is om te werken bij de Tweede Kamer, en volgen verschillende interactieve onderdelen om zo hun politiek zelfvertrouwen te vergroten. Deze stage is daarom een kans voor de leerlingen die niet altijd het woord voeren in de klas, en die je een extra (politiek) steuntje in de rug wil geven. Door deelname aan deze waardevolle oefenmomenten kan juist hun zelfvertrouwen worden vergroot en ervaren ze dat ook zij verschil kunnen maken!

De Tweede Kamer biedt met ProDemos deze maatschappelijke stage (in principe) twee keer per jaar aan. De stage duurt één week en biedt per keer plaats aan 25 leerlingen van verschillende vmbo-scholen. Aan het eind van de stage ontvangt elke leerling een certificaat van deelname.

Stagedata 2023

In 2023 vindt de Maatschappelijke stage plaats in de week van 17 t/m 21 april 2023. De stage duurt 4 dagen; op de woensdag hebben de leerlingen een gewone schooldag. In het najaar zal er nog een stageweek zijn in de week van 27 november t/m 1 december. 

Lees hier een verslag van de maatschappelijke stage in mei 2022.

De leerlingen krijgen tijdens de stageweek een unieke kans om van heel dichtbij het werk van de Tweede Kamer mee te maken. Op woensdag zijn de leerlingen ‘vrij’ van de stage, ze kunnen die dag dus lessen op school volgen of krijgen een écht dagje vrij.

Programmaonderdelen

  • Rondleiding door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.
  • Meewerken achter de schermen bij de Tweede Kamer. Bijvoorbeeld bij de beveiliging, het restaurant of de bodedienst.
  • Interview met Kamerleden.
  • Bezoek aan een commissievergadering/plenaire vergadering.
  • Interactieve leerzame activiteiten over politiek bij ProDemos zelf.

Voorwaarden

De stage is bedoeld voor leerlingen uit de derde klas van vmbo bb/kb, liefst met leerwegondersteuning (lwo). Leerlingen moeten zelfstandig naar Den Haag kunnen reizen. De stagedagen duren ongeveer van 09:00 tot 15:45, maar het kan per dag verschillen. Het definitieve rooster wordt een paar weken van tevoren bekend gemaakt. Scholen moeten zelf de reiskosten vergoeden. De stage vindt plaats onder schooltijd. Per school kunnen enkele leerlingen deelnemen, de docent neemt niet deel aan het programma. Wel zijn docenten op vrijdag welkomen om te komen kijken naar het einddebat dat de leerlingen met elkaar voeren.
Let op: ProDemos vergoedt niet de kosten voor overnachting, mocht dit nodig zijn.

Aanmelden

In 2023 vindt de eerste Maatschappelijke stage plaats in de week van 17 t/m 21 april 2023. Aanmelden voor deze stageweek gaat via dit formulier. Je hoeft nog niet de namen van de leerlingen door te geven, maar alleen een indicatie te geven van het aantal leerlingen van wie je zeker weet dat ze willen deelnemen. Uiterlijk 16 maart nemen wij contact op over of en voor hoeveel van jouw leerlingen wij plaats hebben. We streven naar een eerlijke verdeling over de aangemelde scholen. Van de geselecteerde leerlingen ontvangen wij dan graag de namen en contactgegevens. Na de aanmelding onderhouden wij contact met jou of de aangewezen docent voor de verstrekking van verdere informatie over de stage. 

Contact

Lijkt je dit interessant voor (enkele van) jouw leerlingen? Neem dan contact op met Margreet van Nieuwstad of vul dit formulier in.

November 2022, Leerlingen in de Tweede Kamer tijdens hun maatschappelijke stage