Deze stage is een kans voor de leerlingen die niet altijd het woord voeren in de klas, en die je een extra (politiek) steuntje in de rug wil geven. Door deelname aan deze waardevolle oefenmomenten kan juist hun zelfvertrouwen worden vergroot en ervaren ze dat ook zij verschil kunnen maken!

De Tweede Kamer biedt met ProDemos deze maatschappelijke stage (in principe) twee keer per jaar aan. De stage duurt één week en biedt per keer plaats aan 25 leerlingen van verschillende vmbo-scholen. Aan het eind van de stage ontvangt elke leerling een certificaat van deelname.

Lees hier een verslag van de maatschappelijke stage in mei 2022.

Stagedata 2024

In 2024 vindt de eerste Maatschappelijke stage plaats in de week van 18 t/m 22 november 2024. Lijkt de Maatschappelijke stage je interessant voor (enkele van) jouw leerlingen? Meld dan nu jouw leerlingen aan via het aanmeldformulier.

De leerlingen krijgen tijdens de stageweek een unieke kans om van heel dichtbij het werk van de Tweede Kamer mee te maken. Op woensdag zijn de leerlingen ‘vrij’ van de stage, ze kunnen die dag dus lessen op school volgen of krijgen een écht dagje vrij.

Programmaonderdelen

  • Rondleiding door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.
  • Meewerken achter de schermen bij de Tweede Kamer. Bijvoorbeeld bij de beveiliging, het restaurant of de bodedienst.
  • Interview met Kamerleden.
  • Bezoek aan een commissievergadering/plenaire vergadering.
  • Interactieve leerzame activiteiten over politiek bij ProDemos zelf.

Voorwaarden

De stage is bedoeld voor leerlingen uit de derde klas van vmbo bb/kb, liefst met leerwegondersteuning (lwo). Leerlingen moeten zelfstandig naar Den Haag kunnen reizen. De stagedagen duren ongeveer van 09:00 tot 15:45, maar het kan per dag verschillen. Het definitieve rooster wordt een paar weken van tevoren bekend gemaakt. Scholen moeten zelf de reiskosten vergoeden. De stage vindt plaats onder schooltijd. Per school kunnen enkele leerlingen deelnemen, de docent neemt niet deel aan het programma. Wel zijn docenten op vrijdag welkomen om te komen kijken naar het einddebat dat de leerlingen met elkaar voeren.

Let op: ProDemos vergoedt niet de kosten voor overnachting, mocht dit nodig zijn.

Aanmelden en contact

De tweede Maatschappelijke stage in 2024 vindt plaats in de week van 18 t/m 22 november 2024. Lijkt de Maatschappelijke stage je interessant voor (enkele van) jouw leerlingen? Meld dan nu jouw leerlingen aan via het aanmeldformulier.

November 2022, Leerlingen in de Tweede Kamer tijdens hun maatschappelijke stage