Huis voor democratie en rechtsstaat

Gastles over Europese besluitvorming: rollenspel chocoladerichtlijn

Onderhandelen, compromissen sluiten, schipperen tussen nationale en Europese belangen én rekening houden met ideologische verschillen in het Europees Parlement… Door over de regelgeving rondom chocola te onderhandelen ervaren leerlingen dat het niet eenvoudig is om in de Europese Unie tot besluiten te komen, maar wel spannend. Én culinair!

 • Duur
  90-120 minuten
 • Niveau
  HAVO / VWO, LIO, MBO
 • Locatie
  Op school

Nu Boeken

Wil je deze gastles reserveren? Kies dan in ons reserveringssysteem bij de knop ‘programma’ voor ‘Rollenspel Chocoladerichtlijn’.

Stel… De Europese Commissie stelt voor dat chocolade niet meer per se van cacaoboter hoeft te worden gemaakt en dat fabrikanten ook andere plantaardige vetten mogen gebruiken. Tsjechië kan prima leven met dit voorstel, maar wil wel iets terug voor zijn voorstem. De Belgen daarentegen geven hun praliné van echte cacaoboter niet zomaar op. Ze vinden het concurrentievervalsing als alles maar chocolade mag heten…

In het rollenspel over de Chocoladerichtlijn kruipen leerlingen in de huid van een vakminister in de Raad van de Europese Unie. Zij moeten met verve hun landsbelangen verdedigen, maar mogen ook de voortgang van het Europese project niet uit het oog verliezen.

Extra dimensie

Om de Europese onderhandelingen nog moeilijker te maken, vergadert tegelijkertijd het Europees Parlement. Daar spelen ook ideologische verschillen een rol. Een wijziging van de chocoladerichtlijn zal cacaoproducerende landen en de cacaoboeren ernstige sociaaleconomische schade toebrengen.  Zullen beide organen uiteindelijk tot een besluit kunnen komen?

 • Het spel is geschikt voor (bovenbouw) havo/vwo, hbo en mbo 4. Niet voor lagere klassen.
 • Gelieve het rollenspel minstens een maand van tevoren te boeken.
 • Minimaal 10 en maximaal 30 aanwezigen.
 • Zorg dat er een goed werkende beamer, laptop en geluidsversterking aanwezig zijn.
 • Dit simulatiespel is ontwikkeld door de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland.
 • De gastles is gratis en wordt aangeboden in heel Nederland.

Tip: download de handleiding
Op de website van de Europese Commissie kun je de docentenhandleiding en andere benodigdheden downloaden om het rollenspel zelf te begeleiden.

Meer informatie

Voor vragen t.a.v. de planning kun je mailen naar gastles@prodemos.nl.

“Het simulatiespel van onderhandelingen over de chocoladerichtlijn van de Europese Commissie is uitermate interessant. Het geeft inzicht in de verhoudingen tussen de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie en tussen landen onderling, maar ook inzicht in de belangenafwegingen van de afzonderlijke landen/ministers. Ik vind het ook een goed spel om te leren onderhandelen in het algemeen, compromissen te sluiten of consensus te bereiken.”

Frauke de Kort, docent Maatschappijleer