Roze fractie wint finaledebat Derde Kamer 2022!

Op vrijdag 25 november 2022 vond de 18e editie van het finaledebat van de Derde Kamer plaats in de plenaire zaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Drie schoolklassen namen het tegen elkaar op. Dat deden ze met hulp van een drietal Kamerleden en onder leiding van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn.

Elk jaar, in de derde week van september, vindt het lesprogramma van de Derde Kamer plaats op basisscholen in Nederland. De Derde Kamer is een project dat in het leven is geroepen door de Eerste Kamer en de Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos. Aangemelde basisscholen ontvangen een lespakket in een heus koffertje (net als op Prinsjesdag!). Als leraar kun je vervolgens een hele week met je klas aan de slag en ontdekken hoe de politiek in Nederland werkt.

Onderdeel van het lesprogramma is het voeren van een debat in de klas over een zelfgekozen stelling. Om kans te maken op een plek in de finale kunnen klassen hun debat filmen en insturen. Na een loting gaan maximaal drie scholen vervolgens de strijd met elkaar aan in het finaledebat. Dit jaar waren dat groep 7/8 van OBS de Wielewaal uit Haaften, Groep 8 van basisschool De Ronde Maat uit Rijssen en groep 7 van CBS Eben Haezer uit Nieuwpoort.

Foto: Eerste Kamer/Hans Kouwenhoven

Het finaledebat

Zoals altijd vond het finaledebat plaats in de plenaire zaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. De drie scholen werden opgedeeld in drie fracties: de groene fractie, de blauwe fractie en de roze fractie. Deze fracties werden begeleid door Tweede Kamerleden Hind Dekker-Abulaziz (D66), Jasper van Dijk (SP) en Simone Richardson (VVD). De drie stellingen waar de fracties over in debat gingen, luidden: ‘Het is goed dat de minister-president en de Koning niet naar het WK-voetbal in Qatar gaan’, ‘Om water te besparen, moet er een tijdslimiet van maximaal 5 minuten douchen komen’ en ‘Filmpjes van gevaarlijke challenges/uitdagingen mogen niet meer op de TikTok-tijdlijn van kinderen onder de 16 jaar getoond worden’.

Nadat alle fracties het debat hadden voorbereid in een commissiekamer met hulp van de Kamerleden en fractiemedewerkers, gingen de klassen onder leiding van Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn van start. ‘Als de Koning en minister-president niet bij het WK zijn, kan dat misschien wel zorgen voor reputatieschade. Is daar aan gedacht?’, ‘Hoe zit het met gehandicapte mensen, die kunnen toch niet in 5 minuten douchen?’ en ‘Stel je voor: een 16-jarige stuurt een filmpje door naar een 12-jarige, hoe gaan we daar mee om?’. Het was een ware strijd, maar uiteindelijk kwam de roze fractie als winnaar uit de bus. Gefeliciteerd!

Foto: Eerste Kamer/Hans Kouwenhoven

Bezoek aan de Tweede Kamer

Na een lekkere pannenkoekenlunch vertrokken de klassen onder leiding van ProDemos naar de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Daar kregen ze een rondleiding en mochten ze plaatsnemen in de blauwe zetels. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp sprak de leerlingen via een videoboodschap toe en Tweede Kamerleden Hind Dekker-Abulaziz en Simone Richardson beantwoordden vervolgens al hun vragen. Een mooi afsluiting van een fantastische dag!


Over de Derde Kamer

De Derde Kamer is een lesprogramma voor groepen 7 en 8 in het basisonderwijs. Het lesprogramma is een initiatief van de Eerste en Tweede Kamer, in samenwerking met ProDemos. Het lesprogramma bestaat uit een leskoffer met al het benodigde materiaal voor een debatspel in de klas en de ondersteunende website www.derdekamer.nl. De koffertjes van de Derde Kamer zijn vanaf juni 2023 weer te bestellen. Klik hier voor meer informatie.

Laatste Nieuws