Huis voor democratie en rechtsstaat

Leskoffertje ‘De Derde Kamer’

Wat is Prinsjesdag eigenlijk? Hoe werken verkiezingen? En wat doet de Staten-Generaal? Met het gratis lesmateriaal van de Derde Kamer wordt politiek leuker dan ooit!

Koffertjes

Het lesmateriaal van de Derde Kamer bestaat uit twee koffertjes. Het eerste deel behandelt de thema’s Prinsjesdag, Wie is de baas, Verkiezingen en Democratie. Het tweede deel gaat vervolgens wat dieper in op deze thema’s. Iedere les (van ongeveer een uur) heeft dezelfde opbouw: een kort filmpje, een handboekje met informatie en vragen en een debatspel. Op de website derdekamer.nl kunnen de kinderen alle informatie vinden voor het beantwoorden van de vragen.

Bestellen

Ieder lespakket bestaat uit een docentenhandleiding en 33 Handboekjes Politiek voor de leerlingen. Het lespakket kunt u GRATIS bestellen via de links onderaan deze pagina.

• Lespakket Derde Kamer Deel 1 (Dit product is niet meer te bestellen)

• Lespakket Derde Kamer Deel 2 (Dit product is niet meer te bestellen)

• Extra handboekjes deel 1 (Dit product is niet meer te bestellen)
Extra handboekjes deel 2

NB: Heeft u meer dan 33 leerlingen? U bestelt dan een envelop met nogmaals 33 extra Handboekjes naar keuze (behorend bij deel 1 of deel 2).

Het lespakket bevat o.a. reportages van Bobby & Joyce. Vanuit de studio en het Binnenhof geven zij uitleg over Prinsjesdag, verkiezingen en de democratie. Daarnaast op derdekamer.nl: dossiers, spellen en overige lesmateriaal.

Over het project

De Derde Kamer der Staten-Generaal is een initiatief van de Eerste en Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos. De website met lesmateriaal, informatie en games over de Nederlandse parlementaire democratie is bestemd voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Leerlingen leren zo hoe de politiek werkt in Nederland. Ook voor het maken van een werkstuk of spreekbeurt over de Eerste en Tweede Kamer, kunnen de leerlingen informatie en plaatjes op de website vinden.