Provinciespel nu in alle provincies te spelen!

Woensdagochtend 11 januari vond de eerste uitvoering van het Provinciespel plaats in de prachtige Statenzaal van de provincie Groningen. Nu Groningen ook van de partij is, kunnen vo-scholieren en mbo-studenten in alle twaalf provincies het Provinciespel spelen. Tijdens dit spel richten jongeren zelf de provincie in, in de Statenzaal van het provinciehuis! In het midden van de Statenzaal ligt een groot gekleurd kleed met daarop de kaart van de provincie en gezamenlijk bepalen de leerlingen of studenten welke voorzieningen er in hun provincie moeten komen. Hiervoor worden ze verdeeld in verschillende fracties en gaan ze met elkaar in debat. Een leuke en laagdrempelige manier om jongeren kennis te laten maken met (het werk van) de provincie.

‘Er gaat niets boven Pekela!’

De woensdagochtend in Groningen begon met welkomstboodschappen van Commissaris van de Koning René Paas en ProDemos-directeur Eric Stokkink. Hierna ging een mavo-klas van het Dollard College uit Oude Pekela aan de slag met het spel. De twintig leerlingen namen plek op de stoelen waar normaal de leden van Provinciale Staten zitten. Statenlid Isolde den Haring (PvdA) vertelde de leerlingen hoe het er in de praktijk aan toegaat in de Statenzaal.

Net als in Provinciale Staten vormden de leerlingen fracties en gingen ze met elkaar in debat. De Partij van de Treinen, de Politieke Partij Pekela (met de slogan ‘Er gaat niets boven Pekela’), DC23 en de Politieke Partij Oude Pekela deden voorstellen voor hun provincie. Zo stemden ze voor uitbreiding van het vliegveld Eelde (‘Maar de vliegtuigen mogen alleen boven de zee vliegen en niet boven Groningse gemeenten’), een jaarlijks festival, snel internet (‘In Pekela is het internet vaak slecht, vooral op school’) en meer laadpalen voor elektrische auto’s. Het voorstel voor een busverbinding tussen Oude Pekela en Winschoten haalde het niet. ‘Er zijn er toch al twee?’, werd tegengeworpen. Het antwoord: ‘Ja, maar die zitten altijd vol!’ mocht niet baten.

Zwembad in monument

In de derde en daarmee laatste stemronde moesten de partijen onderhandelen en compromissen sluiten. De vier fracties mochten elk één voorziening presenteren, maar er was maar geld voor maximaal twee voorzieningen in de provincie. De verschillende fracties kwamen met respectievelijk een ecoduct (‘goed voor dieren én automobilisten’), zwembad, stageplekken en een monument. Na een korte maar gepassioneerde lobbyronde werd het voorstel gepresenteerd om een zwembad in een monument te bouwen en om daar ook stageplekken te creëren. Dit plan haalde een ruime meerderheid met 16 stemmen vóór.

Aan het eind van het programma vroeg Eric Stokkink de leerlingen wie van hen de politiek in zou willen. Maar liefst twee vingers (10%) schoten de lucht in: ‘Het lijkt me heel leuk om met mensen te werken die allemaal het beste voor Groningen willen, en om dan een goede discussie te voeren.’ Een mooiere afsluiting van dit eerste Provinciespel in Groningen konden we ons niet wensen!

Met jouw klas naar het provinciehuis?

Geef je les op het vo of mbo? Kom dan met je klas naar het provinciehuis. Zeker met de Provinciale Statenverkiezingen voor de deur is dit een mooie manier om de provinciale politiek te behandelen op de plek waar het gebeurt. In twee uur tijd ervaren jouw leerlingen of studenten hoe een politiek debat verloopt en horen ze van onze enthousiaste begeleiders meer over de taken en organisatie van de provincie.

Lees meer over het Provinciespel

Laatste Nieuws