Leerlingen reiken Derde Kamerkoffertjes uit aan Kamerleden

Met Prinsjesdag in aantocht overhandigde vanmiddag een enthousiaste groep leerlingen, van de Meester van Eijckschool uit Rotterdam, de nieuwste Derde Kamerkoffertjes aan Tweede Kamerleden, fractievoorzitters en voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn. 6.849 koffertjes met lespakketten voor groep 7 & 8 zijn er inmiddels verspreid onder scholen door heel Nederland, waarmee 226.000 leerlingen in de week van Prinsjesdag aan de slag gaan met het leskoffertje om meer te leren over onze parlementaire democratie. Leerlingen van de Meester van Eijckschool deelden de koffertjes uit en gingen in gesprek met de Kamerleden.

Over de Derde Kamer

De Derde Kamer is een interactief lesprogramma dat in het leven is geroepen door de Eerste Kamer en de Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos, speciaal voor groep 7 en 8. Deelnemende basisscholen ontvangen een lesprogramma in een heus koffertje, net als op Prinsjesdag! Het helpt leerkrachten en leerlingen om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de landelijke politiek en de democratische rechtsstaat. Zo leren de leerlingen onder andere hoe ze zelf moeten debatteren. In het voorjaar van 2025 vindt de jaarlijkse debatfinale plaats in de Eerste Kamer.

Foto: Serge Ligtenberg/Eerste Kamer

Het is inmiddels een traditie dat aan het begin van het parlementaire jaar – en ook van het nieuwe schooljaar – aandacht wordt gevraagd voor de ‘Derde Kamer’. Het doel is dat alle basisscholen het leskoffertje onderdeel maken van hun lesprogramma en Prinsjesdag gebruiken om met hun leerlingen in gesprek te gaan over democratie en de rechtsstaat.

“Een dag om nooit te vergeten”, volgens Daisy van de Mr. van Eijckschool.

Op een paar koffertjes na zijn de fysieke koffertjes zo goed als uitverkocht. Leerkrachten kunnen ook online lespakketten downloaden via De Derde Kamer.

Laatste Nieuws