Leerlingen in gesprek met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn tijdens educatief programma
Om stipt 12.30 uur staat een groep havo 4-leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer samen met een begeleider van ProDemos voor de deur van de Eerste Kamer. De leerlingen maken vandaag kennis met politiek Den Haag en zijn sinds vanochtend al bezig. Het volgende onderdeel op de planning is een bezoek aan de Eerste Kamer. Vandaag zijn de leerlingen zelfs getuige van een primeur: ze mogen in gesprek met een Eerste Kamerlid!
In gesprek met een Eerste Kamerlid
Tijdens het bezoek aan de Tweede Kamer, een standaard onderdeel in alle Haagse programma’s, komt het al regelmatig voor dat leerlingen in gesprek gaan met een Tweede Kamerlid. Deze week begint een pilot waarbij leerlingen ook Eerste Kamerleden het hemd van het lijf mogen vragen.
De leerlingen gaan allemaal keurig door de beveiligingsscan en nemen dan plaats in één van de commissiezalen. Na het bekijken van een filmpje over het werk van de Eerste Kamer, komt niemand minder dan VVD-senator én Voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn binnen. Hij heeft tijd vrij gemaakt om een aantal vragen van de leerlingen te beantwoorden.
De leerlingen hebben zich goed voorbereid. ‘Wat maakt uw baan als Eerste Kamervoorzitter zo bijzonder?’, begint één van de leerlingen. ‘Er is maar één van!’, is het enthousiaste antwoord. ‘En als Voorzitter vertegenwoordig ik ook het Nederlandse parlement in het binnen- en buitenland. Misschien hebben jullie mij vorige maand wel een krans zien leggen tijden de Nationale Dodenherdenking op de Dam?’. Er wordt instemmend geknikt en gemompeld. ‘Dat vond ik heel bijzonder om te doen. En ook de samenwerking met allerlei professionals om het wetsproces goed te laten verlopen is bijzonder.’
‘Zijn er ook minder leuke kanten aan uw baan?’, wil een andere leerling weten. Jan Anthonie Bruijn vindt eigenlijk bijna alles aan zijn baan leuk, al zijn lange vergaderingen van 14 uur geen favoriet. ‘Dan moet je opletten dat je niet te veel water drinkt, anders moet je de vergadering telkens schorsen voor een toiletpauze…’ Een andere leerling wil weten of er verschil is tussen het loon van een Eerste Kamerlid en de Voorzitter. ‘Ja, een Kamerlid krijgt een vergoeding voor één dag in de week, omdat Eerste Kamerleden één dag in de week vergaderen. De Voorzitter krijgt een vergoeding voor twee dagen in de week. Gemiddeld ben ik ongeveer 2,5 dagen in de week bezig met mijn werk voor de Eerste Kamer.’
Drukte op de publieke tribune
Na het gesprek neemt Jan Anthonie Bruijn afscheid van de klas. ‘Het is goed dat jullie hier zijn. Alle dingen die we hier beslissen hebben vaak ook effect op jullie dagelijks leven, maar het mooie is dat je zelf kunt bijdragen aan oplossingen door iets te doen in de politiek of in het openbaar bestuur. We hebben jullie heel hard nodig, want jullie bepalen je eigen toekomst!’. Directeur van ProDemos Eric Stokkink, ook aanwezig tijdens het vragenmoment, dankt hem hartelijk en noemt het een geslaagde start van de pilot.
De klas klimt een aantal trappen omhoog naar de publieke tribune vanaf waar ze de plenaire zaal van de Eerste Kamer kunnen bewonderen. Het blijkt druk te zijn, zowel op de tribune als in de zaal. Bijna alle Eerste Kamerleden zijn aanwezig en op de tribune zit een aantal journalisten klaar. Jan Anthonie Bruijn zit inmiddels weer op zijn Voorzitterszetel en opent met een hamerslag de vergadering.
Schooljaar 2022/2023
Volgend schooljaar zal een gesprek met een Eerste Kamerlid een regelmatig terugkerend onderdeel op de dinsdag worden voor leerlingen die het programma ‘Politiek in een Dag’ volgen. Lees hier meer over het programma en hoe je een boeking plaatst.
Let op: educatieve programma’s in Den Haag bevatten standaard een bezoek aan de Tweede Kamer. Een bezoek aan de Eerste Kamer (inclusief of exclusief gesprek met een Kamerlid) is geen standaard onderdeel en kan dus niet gegarandeerd worden.