Finaledebat Derde Kamer: roze fractie wint!

Op vrijdag 1 maart 2024 vond de 19e editie van het finaledebat van de Derde Kamer plaats in de plenaire zaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Drie schoolklassen namen het tegen elkaar op. Dat deden ze met hulp van diverse Kamerleden van zowel de Eerste Kamer als de Tweede Kamer onder leiding van eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn.

Elk jaar, in de derde week van september, vindt het lesprogramma van de Derde Kamer plaats op basisscholen in Nederland. De Derde Kamer is een project dat in het leven is geroepen door de Eerste Kamer en de Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos. Aangemelde basisscholen ontvangen een lespakket in een heus koffertje (net als op Prinsjesdag!). Als leerkracht kun je vervolgens een hele week met je klas aan de slag en ontdekken hoe de politiek in Nederland werkt.

Onderdeel van het programma is het voeren van een debat in de klas over een zelfgekozen stelling. Om kans te maken op een plek in de finale kunnen klassen hun debat filmen en insturen. Na een loting gaan maximaal 3 scholen vervolgens de strijd met elkaar aan in het finaledebat. Dit jaar waren dat Groep 7 van KC de Bron uit Zwijndrecht, Groep 7/8 van Tienerschool Sneek en Groep 6/7/8 van O.J.S. de Zevensprong uit Emmeloord.

Het finaledebat

Traditiegetrouw vond het finaledebat plaats in de plenaire zaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. De drie scholen werden opgedeeld in drie fracties: de groene fractie, de blauwe fractie en de roze fractie. Ze werden gecoacht door verschillende Kamerleden: Paul van Meenen (D66), Caspar van den Berg (VVD), Hetty Janssen (GroenLinks-PvdA), Martin van Rooijen (50PLUS), Ingrid Michon-Derkzen (VVD) en Sandra Palmen-Schlangen (NSC). De drie stellingen waar de fracties over in debat gingen:

  • Het moet verboden worden om zelf vuurwerk af te mogen steken.
  • Kinderen van groepen 7 en 8 zouden ook maatschappelijke stages moeten doen, bijv. meehelpen in bejaardenhuizen of op boerderijen.
  • Mensen die de wet overtreden moeten vaker gevangenisstraf krijgen in plaats van een taakstraf.

Nadat alle fracties het debat hadden voorbereid in een commissiekamer met hulp van de Kamerleden en fractiemedewerkers, gingen de klassen onder leiding van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn van start:

‘Vuurwerk moet verboden worden voor kinderen, want is hartstikke gevaarlijk, en slecht voor het milieu. Ook schrikken honden enorm van vuurwerk!’ en ‘Kinderen van groep 7 en 8 moeten zeker stage lopen, want het is goed om andere mensen te helpen en het is een mooie voorbereiding op de toekomst.’

Aftermovie finaledebat Derde Kamer 2024

Stemmen

Aan het einde van het debat stemden de kinderen welke fractie zij het beste vonden. Het was een spannende strijd, maar met 21 stemmen is de roze fractie als winnaar uit de bus gekomen! Van harte gefeliciteerd!   

Bezoek aan Tweede Kamer

Na een lekkere pannenkoekenlunch vertrokken de klassen onder leiding van ProDemos naar de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Daar kregen ze een rondleiding en mochten ze plaatsnemen in de blauwe zetels.

Over de Derde Kamer

De Derde Kamer is een lesprogramma voor groepen 7 en 8 in het basisonderwijs. Het lesprogramma is een initiatief van de Eerste en Tweede Kamer, in samenwerking met ProDemos. Het lesprogramma bestaat uit een leskoffer met al het benodigde materiaal voor een debatspel in de klas en de ondersteunende website www.derdekamer.nl. De koffertjes van de Derde Kamer zijn vanaf juni 2023 weer te bestellen. Klik hier voor meer informatie.

Laatste Nieuws