Challenge: toegankelijke verkiezingen!
Hoe maken we informatie over de verkiezingen toegankelijk en bereikbaar voor laaggeletterde kiezers en kiezers met een (lichte) verstandelijke beperking? Zodat ook zij zich kunnen voorbereiden op het stemmen?
Verkiezingen: een informatielabyrint
In maart 2021 zijn er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat gaat gepaard met ontzettend veel informatie: veel verschillende partijen met elk een eigen verkiezingsprogramma, de stempas met informatie over het stemproces, de duizelingwekkende kandidatenlijsten… En dan is er ook nog eindeloos veel te zien en te horen op radio en tv. Om al die informatie te verwerken en doorgronden, is voor velen (ongeveer 2,5 miljoen mensen) best een uitdaging.
Daarom dagen de ministeries van VWS en BZK iedereen uit om oplossingen te bedenken: Hoe bepaal ik mijn stem?
Gezocht: oplossingen
Met welke informatie ondersteunen we die 2,5 miljoen mensen het beste in het maken van een keuze bij het stemproces? En hoe doen we dat op grote schaal? Om die uitdaging aan te gaan zoeken het ministerie van BZK en VWS de beste partijen en oplossingen die deze doelgroep op grote schaal kunnen bereiken, informeren en motiveren om te gaan stemmen. Oplossingen die nu meteen in praktijk kunnen worden gebracht, en liefst daarna ook bij elke volgende verkiezing. Het totaalbedrag dat beschikbaar is voor uitvoering bedraagt €40.000,-.
Rol van ProDemos
De jury bestaat o.a. uit stichting STRAS en ProDemos. Het is dan ook de bedoeling dat de oplossingen aansluiten bij wat STRAS en ProDemos zelf al doen. ProDemos biedt voor deze doelgroep bijvoorbeeld al informatiebijeenkomsten en de website stemjijook.nl. Denk verder ook aan de impact van corona: zorg dat jouw oplossing ook uit te voren is met inachtneming van de coronamaatregelen.
Voel je je aangesproken? Of ken je mensen of bedrijven die zich aangesproken zouden kunnen voelen? Lees en deel dan deze pagina: https://www.starthubs.co/nl/vws/Hoe-bepaal-ik-mijn-stem