Wandeling: Politiek Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog

  • 6 mei 2023
  • 15:00 uur - 16:15 uur
Feestende menigte voor Paleis Noordeinde na de bevrijding in mei 1945 (Foto: J.C. van Tussenbroek, collectie Haags Gemeentearchief)

Wat gebeurde er in de jaren tussen 1940 en 1945 op het Binnenhof? Waarom vluchtte Koningin Wilhelmina naar Londen? Wat was bruine Prinsjesdag? Ga mee met de buitenwandeling en verdiep je in de geschiedenis van het Binnenhof.

Datum: zaterdag 6 mei 2023 van 15.00 – 16.15 uur
Startlocatie: Hofweg 1, Den Haag
Tickets kopen: ProDemos – Bezoekerscentrum ProDemos

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waar Nederland bij betrokken was na de WOII. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland en dat we sindsdien in vrijheid leven. In dit kader biedt ProDemos de wandeling ‘Politiek Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog’ aan. Tijdens deze wandeling ontdek je hoe Nederland werd bestuurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder leiding van een deskundige gids trek je langs belangrijke plekken.

Paleis Noordeinde, Hotel des Indes en het Kabinet van de Koning

Je hoort hoe het staatsbestel zoals we dat kenden in de jaren ’30 werd afgeschaft en Nederland een bestuur kreeg onder Duits gezag. Ook gaat de gids in op wat er gebeurde met het parlement, de regering en de koningin, en wat de term ‘Bruine Prinsjesdag’ inhoudt. Bij belangrijke locaties, zoals Paleis Noordeinde, Hotel Des Indes en het Kabinet van de Koning, wordt stilgestaan en ingegaan op wat daar precies gebeurde tussen 1940 en 1945. Je kunt natuurlijk al jouw vragen stellen.

Praktische informatie

  • Tijdens de wandeling ga je de gebouwen niet van binnen bezichtigen.
  • Duur: de wandeling duurt 75 minuten.
  • Startlocatie: de wandeling start voor het Bezoekerscentrum van ProDemos. Het adres van het Bezoekerscentrum is Hofweg 1, 2511 AA in Den Haag. Eindpunt van de wandeling is de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer naast het Centraal Station. (Het is ook mogelijk te eindigen op het Plein)
  • Per wandeling is er plek voor 30 deelnemers.
  • De wandeling is Nederlands gesproken.

Tickets kopen

  • De prijs voor deelname aan de wandeling ‘Politiek Den Haag in de Tweede Wereldoorlog’ is € 7,50.
  • Tickets voor deze rondleiding kunnen worden gekocht via ons online reserveringssysteem. Ook kun je tickets kopen aan de balie in het bezoekerscentrum van ProDemos, Hofweg 1, 2511 AA in Den Haag. Het Bezoekerscentrum is van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.
Feestende menigte voor Paleis Noordeinde na de bevrijding in mei 1945 (Foto: J.C. van Tussenbroek, collectie Haags Gemeentearchief)
Feestende menigte voor Paleis Noordeinde na de bevrijding in mei 1945 (Foto: J.C. van Tussenbroek, collectie Haags Gemeentearchief)

Agenda